E-handlare slutar sälja varor som transporterats med flyg

"Blir allt viktigare för våra kunder".

Bland e-handlarna saknas det knappast initiativ för att bidra till minskade klimatutsläpp. Vi har till exempel kunnat berätta om Apoteas miljözon, som är tänkt att få transportföretagen att använda lastbilar som ger lägre miljöutsläpp.

LÄS ÄVEN: Stark start för Apoteas miljözon: "Har tagit det till sig"

Annons

Nu väljer även matkasseaktören Middagsfrid att slå ett slag för miljö och hållbarhet. Företaget har nämligen bestämt sig för att sluta använda råvaror som transporterats med flyg. Det handlar till exempel om papaya, citrongräs, sockerärtor och sparris som odlats utanför Europa. Den typen av varor har enligt Middagsfrid kort hållbarhetsdatum, och måste därför fraktas till Sverige med flyg.

- Flyget gör annars gröna råvaror som frukt och grönt till något av klimatvärstingar. Därför planerar vi numera våra recept genom att helt välja bort sådana råvaror, säger Mikael Sahlsten, affärsområdeschef för Middagsfrid, i ett pressmeddelande.

Väljer svenskt i första hand

En del av de numera bannlysta råvarororna odlas närmare Sverige under sommarhalvåret, och i de fallen kan det bli aktuellt för Middagsfrid att använda dem i sina kassar. Företagets ambition är att i så hög utsträckning som möjligt använda sig av varor som producerats i Sverige.

- Klimatfrågan blir allt viktigare för våra kunder. Vi komponerar därför våra recept med färska råvaror som i första hand producerats i Sverige eller som, oavsett ursprungsland, aldrig belastat klimatet med en flygtur, säger Mikael Sahlsten.

Middagsfrid grundades 2007 och blev för ungefär två år sedan en del av Axfood-koncernen. Bolaget har även tidigare beslutat om varustopp i sina matkassar. Ett sådant tillfälle var under 2015, då Middagsfrid slutade sälja charkprodukter.

LÄS ÄVEN: Middagsfrid vill inte göda korvsamhället vi lever i

Annons