Search
Close this search box.
ANNONS

E-handlare talar ut om det nya E-handelsavtalet

E-handlare talar ut om det nya E-handelsavtalet
Bra planering krรคvs
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se

Dela artikeln:

Bรถrjade gรคlla den 1 januari 2019.

ANNONS

Vid รฅrsskiftet fick svensk e-handel ett alldeles eget kollektivavtal, kallat Lager- och E-handelsavtalet. Vissa fรถretag bรถrjade anvรคnda avtalet redan i fjol, men fรถr de flesta ska det ha bรถrjat gรคlla den 1 januari 2019. Avtalet innebรคr bland annat att e-handelsfรถretag fรฅr mรถjlighet att ha anstรคllda som jobbar mellan tiderna 05 och 24 under รฅrets alla dagar, med undantag fรถr jul-, nyรฅrs- och midsommarafton.

Ehandel.se kontaktade ett antal stora e-handlare fรถr att hรถra hur det nya avtalet fungerar. Frida Ekholm, kommunikationschef pรฅ Jollyroom, har den senaste tiden levererat nyhet efter nyhet om fรถretagets lagerexpansioner. De bรถr alltsรฅ vara pรฅverkade av det nya e-handelsavtalet, och detta bekrรคftas av fรถretaget nรคr vi kontaktar dem.

Hur kommer avtalet att pรฅverka er verksamhet?

- Mycket i det nya kollektivavtalet รคr samma som i tidigare kollektivavtal. Nyheterna รคr bland annat mรถjlighet till andra arbetstider samt krav om att planera hur lagret skall bemannas under รฅret, sรคger Frida Ekholm.

Hur tror ni att det kommer att pรฅverka e-handelsbranschen i stort?

- Det kommer att bli en viss pรฅverkan. Mรถjligheten till andra arbetstider รถppnar upp en flexibilitet fรถr e-handlarna. Fรถr vรฅr del pรฅ Jollyroom รถkar vi upp med fler team pรฅ lagret just nu och kommer att bรถrja arbeta med plock och pack pรฅ sรถndagar fรถr att undvika en fรถr hรถg arbetstopp pรฅ mรฅndagar och fรถr att generera snabbare leveranser till vรฅra kunder. Det innebรคr att vi just nu รถkar vรฅr fasta styrka pรฅ lagret och tillsvidareanstรคller runt 30 medarbetare, sรคger Frida Ekholm.

"Fรถr vรฅr del รคr det bara positivt"

Det nya kravet pรฅ en detaljerad lager- och bemmaningsplanering, ser Jollyroom endast som nรฅgot positivt.

- Det nya avtalet innebรคr รคven att man som arbetsgivare behรถver planera bemanningen fรถr sitt lager mer detaljerat och mer lรฅngsiktigt รคn tidigare. Fรถr vรฅr del รคr det bara positivt dรฅ planering รคr a och o fรถr att klara vรฅra hรถgt stรคllda servicemรฅl och en kraftig tillvรคxt.

Alla stora e-handlare รคr dock inte omfattade av det nya avtalet. Den svenska e-handelsjรคtten Dustin meddelar exempelvis att de inte anvรคnder Lager- och E-handelsavtalet.

- Vi omfattas inte av det nya avtalet. Vi รคr medlemmar i Almega och har kollektivavtal med Handels, dock inte detta, samt Unionen och Akademikerfรถrbunden, sรคger Eva Ernfors, kommunikationschef pรฅ Dustin.

"Handlarna รคr positiva"

Vi frรฅgade รคven Svensk Handel om de hรถrt nรฅgot ifrรฅn sina medlemmar om det nya avtalet.

- Vi har en hel del kontakt med vรฅra medlemmar i den hรคr frรฅgan men har inte hรถrt att det skulle vara nรฅgra direkta problem. Handlarna รคr positiva till det nya avtalet, รคven om det sรฅklart kan innebรคra en omstรคllning, sรคger Svensk Handel i en kommentar till Ehandel.se.

"I minsta mรถjliga mรฅn pรฅ dyrtid"

E-handlare inom dagligvaror som Mathem och Mat.se var bland de fรถrsta att krรคva ett nytt avtal anpassat fรถr e-handel. Vi frรฅgade Mat.se hur de ser pรฅ det nya avtalet som nu รคr pรฅ plats.

Hur kommer avtalet att pรฅverka er verksamhet?

- Inte nรคmnvรคrt. Fรถrbรคttringarna fรถr arbetsgivare finns dรฅ den ordinarie arbetstiden numera kan fรถrlรคggas mellan 05.00-24.00 mรฅn-sรถn, samt helgdag utan att fรถregรฅs av facklig fรถrhandling. Samt att OB-ersรคttningen pรฅ lรถrdagar รคr nรฅgot lรคgre i och med det nya avtalet. Dock efterstrรคvar man kostnadseffektivitet och dรคrfรถr รคndรฅ arbete i minsta mรถjliga mรฅn pรฅ dyrtid, sรคger Anders Jacobsson, marknadschef pรฅ Mat.se.

Mat.se ser dock vissa fรถrdelar i att lager och e-handel nu fรฅr samma avtal.

- Om man diskuterar frรฅgan frรฅn ett lagerperspektiv sรฅ kan det vara av intresse att lager och e-handeln har samma avtal, dรฅ profilen pรฅ personalen man eftersรถker รคr likvรคrdig och dรฅ blir konkurrensen neutral pรฅ grund av samma avtal/fรถrtjรคnstlรคgen, sรคger Anders Jacobsson.

"Mer precision och kortare ledtider"

Elektronikjรคtten NetOnNet รคr รคven de omfattade av det nya avtalet och fรถretagets kommunikationschef Nora Ay berรคttar att de ser fรถrdelar fรถr e-handelskunderna.

- Personalplanering kommer att anpassas till att fรถlja vรฅr verksamhets behov. Exempelvis utifrรฅn inflรถde av kundordrar fรถr e-handeln, behov av butikspรฅfyllnad och variationer i vรฅrt inleveransflรถde. De stora vinnarna blir i fรถrlรคngningen kunden dรฅ det nyaย avtalet mรถjliggรถr mer precision och kortare ledtider till kund, sรคger Nora Ay.

Dela artikeln: