E-handlaren betalade 1 miljard dollar för nätapoteket

Amazon ökade med 20 miljarder medan konkurrenterna förlorade över 11 miljarder.

I går kunde vi berätta att Amazon efter en lång tid av rykten tog sig an sjukvårdsmarknaden. Detta genom att köpa upp nätapoteket PillPack, som är ett fullservice-apotek som har tillstånd att driva apoteksverksamhet i hela USA.

LÄS ÄVEN: Amazon tar sig an sjukvården - köper stort nätapotek

Annons

Köpeskillingen är inte officiell men flera medier rapporterar nu att summan låg runt 1 miljard dollar. Bloomberg säger runt en miljard dollar och TechCrunch källor strax under en miljard. En värdering som ligger runt tio gånger PillPacks årsomsättning, som de själva sagt låg över 100 miljoner dollar förra året.

PillPack ska ha varit värderade till 361 miljoner dollar efter en finansieringsrunda 2016. Företaget har, som vi tidigare meddelat, fram tills Amazons köp tagit in 118 miljoner dollar i riskapital.

Walmarts bud runt 700 miljoner

Vi visste redan igår att det var ett signifikant köp men efter att nyheten nått världen så förlorade flera stora apoteksföretag flera miljarder dollar på börsen. Över 11 miljarder dollar enligt CNCB som räknat på det hela. Företaget Rite Aid backade med över 11 procent, Walgreens Boots Alliance med nära 10 procent och CVS Health med över 6 procent. Amazon ökade samtidigt med 2,5 procent, vilket motsvarar nära 20 miljarder dollar i marknadsvärde.

Enligt CNBC så ska Walmart tidigare ha varit intresserade av att köpa PillPack för 700 miljoner dollar, men Amazon kom alltså in med ett högre bud. Walmart ska efter att köpet tillkännagavs ha förlorat 3 miljarder dollar i marknadsvärde.

Annons