E-handlaren som ger din kraschade dator nytt liv

Genom att ta hand om kundernas trasiga datorer har Inrego bland annat byggt upp ett lager av reservdelar.

För drygt ett år sedan valde Inrego att satsa på en reparationsvadelning som skulle ge nytt liv till kundernas trasiga datorer. Nu har Räddningsstationen, som avdelningen kallas, kommit upp i att återanvända omkring 200 datorer per månad.

- Det handlar om produkter som tidigare hade skickats till skrotning och återvinning men som nu istället kan komma till nytta igen, säger Marcus Fogde, IT-tekniker på Räddningsstationen, i ett pressmeddelande.

Annons

Två datorer blir en

Över hälften av de aktuella datorerna kan enligt Inrego lagas och säljas vidare. Andra gånger handlar det om att ta tillvara på reservdelar som kan få nytt liv i andra datorer. Totalt sett kommer 93 procent av datorerna som Räddningsstationen får in till användning på något sätt.

- Av två trasiga datorer så kan vi i regel skapa en fungerande. Vi tar också vara på alla delar som kan återanvändas och har nu byggt upp ett stort lager av reservdelar, säger Marcus Fogde.

Räddningsstationen, som kommit till inte minst för att Inrego vill göra en insats till miljön, består för närvarande av Marcus Fogle och kollegan Daniel Bularda. tillsammans tar de sig an mellan 50 och 60 datorer varje vecka.

Lätt att montera ny hårddisk

De vanligaste felen på produkterna som kommer in uppges vara spräckt skärm, trasig hårddisk eller ramminne samt defekt fläkt.

– På de flesta märken och modeller går det snabbt att montera ny hårddisk och nytt minne. Att byta ut skärmen eller fläkten tar mer tid men om datorn är i fint skick i övrigt så är det värt det. I vissa fall byter vi även ut moderkortet, säger Daniel Bularda.

Annons