E-handlarens nya megakontor – 40 miljarder kronor på spel

Budgivningen kring lägst skatt har börjat.

I slutet av förra veckan vaknade USA:s städer upp till ett väldigt lukrativt erbjudande. E-handlaren som idag har sitt huvudkontor i Seattle, Amazon, ska nämligen bygga ett till huvudkontor i USA.

Amazon HQ2 kallar man det och det ska innebära en investering på 5 miljarder dollar, runt 40 miljarder kronor, i den staden som blir utvald. Näthandlaren räknar även med att de kommer att anställa uppemot 50 000 människor vid HQ2.

Annons
Annons

38 miljarder dollar till staden

I ett något annorlunda pressmeddelande har Amazon räknat på vad de investerat i Seattle sedan 2010 och notan hamnar på 38 miljarder dollar som lagts på stadens ekonomi.

De ger även lite siffror från deras huvudkontor i Seattle som består av 33 byggnader på över 750 000 kvadratmeter. Amazon har över 40 000 anställda i staden.

- Vi förväntar oss att HQ2 ska vara likvärdigt med vårt huvudkontor i Seattle. Amazon HQ2 kommer att tillföra miljarder dollar i direkta och löpande investeringar och tiotusentals högbetalande jobb. Vi är spända inför att hitta ett andra hem, säger Jeff Bezos, grundare och VD för Amazon.

Städer kan nu skicka in sina "förslag"

Amazon ställer dock några krav på potentiella städer. Till exempel måste det finnas minst en miljon människor i storstadsområdet. E-handlaren har lagt upp en sida som representanter för USA:s städer kan fylla i med sitt “förslag”. Förslag som gärna också ska innehålla skattelättnader om staden ska ha en chans att bli utvald.

E-handlaren spelar alltså ut städerna mot varandra. Spekulationerna duggar nu tätt angående vilka städer som kan tänkas vara kandidater och en Bloomberg-skribent pekar bland annat ut Toronto, Boston, Washington, Atlanta, Dallas och Denver som tänkbara alternativ. Vi gissar dock att de flesta städer lär lägga in ett förslag.

Vilket blir det riktiga huvudkontoret?

Även om företagets VD säger att de båda huvudkontoren ska vara likvärdiga så poängterar en expert på området, till Seattle Times, att det riktiga huvudkontoret lär vara det där Jeff Bezos sitter. Amazons företagskultur ska dock bestå av små autonoma teams och ledarna för dessa ska vid utbyggnaden av HQ2 få välja var de ska lägga sina team.

Det bör alltså gå bra att ha två huvudkontor även om det förstås kommer att bli en utmaning för e-handelsjätten att hålla ihop kulturen och hastigheten i utvecklingen med två helt skilda platser.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!