E-handlarna rekordoptimistiska – en av fyra vill anställa

"Potentialen att nå nya kunder är enorm".

Optimismen inom handeln överlag är stark denna vår. Allra starkast är den dock inom e-handeln, där framtidsförväntningarna i april ska ha ökat med 0,6 enheter till 118,3. Det berättar Svensk Handel i en ny rapport. Allra störst är ökningen dock på det förväntade antalet anställda och på den punkten ska optimismen ha ökat med 5,8 enheter inom e-handeln, enligt Svensk Handels sätt att mäta.

- Tillväxten i handeln sker på nätet och optimismen bland e-handlarna är stark. Konkurrensen är tuff men potentialen att nå nya kunder är enorm, säger Karin Johansson, vd Svensk Handel, i en kommentar.

Annons

Även när det kommer till tron på branschens utveckling som helhet sker ett trendbrott och i april vände optimismen uppåt.

58 procent tror på ökad försäljning

Utvecklingen innebär även att framtidstron inom e-handeln är avsevärt högre än inom övrig handel. Detta trots att både den fysiska sällanköpshandeln och dagligvaruhandeln också uppvisar ökad framtidstro. I rena tal innebär det att medan e-handelns framtidstro enligt index ligger på 118,3, så hamnar dagligvaruhandeln dito på 99,6 medan sällanköpshandeln stannar på endast 90,5 enheter under april månad.

Under samma period trodde även drygt 24 procent av de tillfrågade inom e-handeln att de tror att de kommer att nyanställa, medan nästan 30 procent av e-handlarna trodde att lönsamheten i den egna verksamheten skulle öka. Samtidigt tror hela 58 procent att försäljningen i den egna nätbutiken kommer att öka.

Annons