E-handlarna rekordoptimistiska: ”Amazonspöket mindre skrämmande”

Stor optimism bland de största e-handlarna.

Fjärde kvartalets sammanställning på PriceRunner E-handlarindex slog rekord när det ökade från från 66,4 under Q3 2018 till 68,2 under Q4 2018. E-handlarindex är en sammanställning av e-handlarnas syn på nutiden. 

Kvartalsundersökningen gjordes av PriceRunner under perioden 10-21 december, där 129 svenska e-handlare deltog. En markant ökning skedde bland de 200 största e-handlarnas index som ökade till 76,4 från 70,9. Enligt undersökningen handlade det om att e-handlarna har fått en förbättrad framtidstro och syn på nuläget.

Annons
Annons

- Det är ett trendbrott bland de största nätbutikerna. Både Black Friday och julhandeln blev bra. PriceRunners E-handlarindex visar att de 200 största butikerna på nätet nu upplever en mycket stark marknad. Ett skäl är att 28 % av svenskarna uppger att de handlade en större andel av sina julklappar på nätet, säger Nicklas Storåkers, VD PriceRunner, i ett pressmeddelande.

"Nätet tar allt större del av konsumtionen"

Just nu upplever en av fyra butiker på nätet att försäljningsläget är mycket starkt. Undersökningen visar att 58 procent av försäljningen varit bättre eller mycket bättre än fjärde kvartalet 2017, samt att det är den andelen som uppger en mycket bättre försäljning som ökar mest. 68 procent av de tillfrågade uppgav även att de ser positivt på onlineförsäljningens utveckling under de kommande 12 månaderna.

 - Starkast är optimismen bland de stora e-handlarna. Hela 84 % tror på bättre eller mycket bättre försäljning under 2019. Bakgrunden är att nätet tar allt större del av konsumtionen. Dessutom har Amazon-spöket blivit mindre skrämmande, säger Nicklas Storåkers.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!