Ebay bjuder in e-handlarna till program för snabb frakt

Programmet för "omedelbar leverans" ska garantera eBay-kunder leverans inom tre dagar.

Den amerikanska e-handelsjätten eBay har nu bjudit in tiotusentals av sina amerikanska försäljare att ansluta sig till sitt nya snabbleveransprogram, Guaranteed Delivery.

Ska möta konkurrensen från Amazon

Redan i mars i år gick företaget ut och berättade att det hela skulle komma igång under hösten och nu har alltså startskottet gått. För de som hoppar på tåget ska möjligheten finnas att filtrera eBay-listor efter vilket leveransdatum som produkten får, vilket då ska ge de som går med i snabbleveransprogrammet en fördel, enligt eBay.

Annons

Systemet liknar det som konkurrenten Amazon använder för att ge sina Prime-kunder en möjlighet att filtrera de främsta sökresultaten. Vissa produkter kan då levereras inom två dagar.

Väntelistan väntar för icke antagna

I dagsläget kan eBay-säljare som uppfyller vissa krav ansöka om att få ansluta sig till programmet utan någon extra kostnad.

Alla kommer dock inte att antas i inledningsskedet, och de som inte antas placeras på väntelistan.

Hanteringstid eller dörr till dörr?

För de som kommer med i programmet kommer två val att erbjudas: Hanteringstidsalternativet och alternativet för dörr till dörr-leveranser. För de som väljer hanteringstids-alternativet gäller att de måste kunna garantera att beställningar skickas inom en dag till eBay, varpå eBay ansvarar för vidare leverans till kunden. Med det alternativet täcker eBay kostnaden för returetiketter - om säljaren uppfyller sin hanteringstid.

För de som istället väljer dörr till dörr-alternativet bestämmer säljaren själv leveransdatum baserat på deras förmåga att leverera till olika regioner. Säljaren tar då själv kostnaden för eventuella återbetalningar och returetiketter.

"Förtroendet kommer öka"

För bägge alternativen måste säljaren själv bekosta returer och kundtjänst för eventuellt sena leveranser.

- Redan idag levereras de flesta objekt på eBay gratis samt inom tre dagar eller mindre, men i fortsättningen kommer kunderna alltså kunna få sina produkter ännu snabbare och förtroendet för att saker och ting kommer fram i tid kommer då att öka, säger Hal Lawton som är senior vice president på Ebay till Internet Retailer.

Annons
Annons