Ebay stämmer Amazon efter att de stulit e-handlare

Olaglig poaching av säljare på marknadplatsen.

Wall Street Journal rapporterar att Ebay igår stämde sin konkurrent Amazon. Ebay anklagar Amazon för “illegal poaching” av de e-handlare som säljer på Ebay. Att locka över säljare till Amazon är förstås inte olagligt men det är metoden som de sägs ha använt som nu lett till en stämning.

Enligt företaget så har Amazon “infiltrerat” deras interna meddelande-system, som säljarna använder, och på ett organiserat sätt lockat över stora och värdefulla e-handlare.

Annons

"Uppseendeväckande i sin bredd"

Tidigare uppgifter uppgav att 50 av Amazons representanter hade skickat över 1000 meddelanden till säljare på Ebays plattform. Ebay ska i början av oktober ha skickat ut ett "cease-and-desist"-brev, som man gör i USA, för att försöka få stopp på beteendet. Men det verkar inte ha varit tillräckligt.

- Systemet är uppseendeväckande i sin bredd, och det involverar ett stort antal Amazon-representanter ("Amazon-reps"), som riktar sig mot hundratals Ebay-säljare och spänner över flera länder utomlands och många stater i USA (inklusive Kalifornien), skriver Ebay i stämningen.

Har styrts från huvudkontoret

Ebay är övertygade om att allt har styrts centralt via Amazons huvudkontor och många av meddelandena sägs var lika i utformningen. Företagets användaravtal för den interna meddelandetjänsten ska förbjuda det som Amazon använt den till.

- Ebays stämning anklagar Amazon för avsiktligt störande av avtalsförhållanden och ekonomiska relationer, liksom bedrägeri och brott mot Kaliforniens straff-, affärs- och yrkeskoder, skriver Wall Street Journal.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!