Efter Black Friday: Paketkaoset ett faktum

"Vi tyckte att vi tog i allt vad vi orkade när vi planerade för en ökning på 30 procent".

I måndags kunde vi rapportera om en kraftig ökning av paket hos några lokala ombud i Helsingborg. Flera utlämningsställen hade fått dubbelt så stora paketleveranser som de normalt får. Nu är paketkaoset efter Black Friday dock här på riktigt, och mängden e-handlade paket har tagit PostNord på sängen.

- Vilken affär vågar tro på en 50-procentig ökning från förra året? Både e-handlare och logistikbolagen är överraskade. Vi tyckte att vi tog i allt vad vi orkade när vi planerade för en ökning på 30 procent, säger Erika Ahlqvist, distributionschef på Postnord, till Dagens Nyheter.

Annons

Nu har det höga trycket och den massiva mängden paket också skapat fördröjningar i leveranserna. 

- I runda slängar har vi dubbelt så hög paketvolym som förra året och nästan 30 procent högre än vad våra e-handlare aviserat, säger Erika Ahlqvist. 

E-handlarna hinner inte packa

Hon menar att många e-handlare inte ens har hunnit packa alla beställningar som inkommit under föregående helg samt att det dessutom är kö även i PostNords eget system. Det har nu orsakat förseningar på en till två dagar. Från postföretagets sida vill man nu uppmana konsumenterna att hämta sina paket så snabbt som möjligt när de anlänt till ett postombud. 

- Om det är något jag får önska är det att alla svenskar hämtar paketen så fort aviseringen kommer i posten. Då kan vi ta emot orderna som står på kö snabbare, säger Erika Ahlqvist. 

Och hon är inte ensam om att vädja om den hjälpen. I Blekinge har postombuden så fullt att de i vissa fall fått ställa ut postburar utanför butikerna för att kunna få plats.

- Vi har paket överallt. Bakom dörren, under godishyllorna i kassan. Det är kaos, säger Farhad Towfighian, som driver en butik i Karlshamn, till P4 Blekinge.

Julklappar ska kunna komma fram i tid

Nu befarar PostNord att paketköerna i spåren av Black Friday knappt kommer hinna betas av förrän det är dags igen. Men så länge man beställer sina paket före sista beställningsdagen innan jul, så ska det inte vara några problem att få dem i tid, lovar Erika Ahlqvist.

- Eftersom julafton infaller på en söndag lär det bli torsdag som är sista beställningsdag. Om man håller sig till den så hinner alla julklappar komma fram i tid.

Annons

Annons