Efter fem år av bråk – grönt ljus för Amazons egen toppdomän

Försökte "muta" sig till sin egen toppdomän.

I över fem år har fajten pågått. Världens mäktigaste e-handlare, Amazon, har sedan 2013 kämpat för att få kontrollen över vad de anser vara deras toppdomän, det vill säga “.amazon”. I samband med att den styrande domänorgansationen ICANN släppte alla toppdomäner fria att registrera, 2012, så ska Amazon ha varit snabba att försöka få kontroll över just sitt namn.

FRÅN 2013: Amazons egen toppdomän glider allt längre ifrån dem

Annons
Annons

Detta försök stötte dock på patrull. Flera sydamerikanska länder stoppade registreringen av .amazon då de tyckte att den tillhörde dem istället för ett amerikanskt bolag, bland annat med tanke på floden Amazon som slingrar sig igenom deras länder. Främst av allt verkade de dock ogilla företaget Amazon av olika anledningar.

Förhandlingar har nu pågått i flera år och i ett brev nyligen så ska koalitionen som representerar de sydamerikanska länderna gjort det klart att de inte accepterade Amazons senaste bud, för att få lägga vantarna på toppdomänen.

Budet ska ha varit väldigt e-handelsorienterat eftersom det gick ut på att de sydamerikanska länderna erbjöds en kredit på 5 miljoner dollar, som de kunnat köpa produkter och tjänster för hos Amazon. E-handlaren tänkte dock också investera 1 miljon dollar i att främja kultur från Amazon-området, samt erbjuda sig att blockera en rad namn som länderna inte velat ha under den nya toppdomänen.

Domänen frias nu från låsningen

Frågan har sedan bollats tillbaka igen till ICANN och nu rapporterar sajten Intellectual Property Watch att Amazons ansökan har fått grönt ljus. Efter ett möte i Barcelona så ska ICANN:s "Governmental Advisory Committee", som alltså hanterar dessa dispyter mellan företag och stater, ha gett Amazon sitt godkännande att fortsätta med ansökan. Toppdomänen är alltså inte längre låst för registrering.

"Vid sitt möte i Barcelona idag beslutade det privata nätstyrningsorganet att efter intensiva förhandlingar mellan Amazon Inc och Amazonas samarbetsfördragsorganisation (ACTO), som representerar länderna i Amazonasområdet, så kan återförsäljarens ansökan om toppdomänen fortsätta enligt det nya TLD-programmet som infördes 2012."

Beslutet ska dock komma med en del krav och det kommer att fortsatt föras förhandlingar med länderna kring hur domänen får användas.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!