Efter förlusten – Zalando börjar ta betalt för frakten

Vill motverka beställningar av endast en vara.

Zalando har sedan starten för tio år sedan erbjudit fri frakt och fria returer på alla sina marknader. Nu tar företaget dock ett första kliv bort från den modellen. Zalando har nämligen infört en gräns för "fri frakt" för sina kunder i Italien.

Den innebär att beställningarna måste överskrida 24,90 euro för att kunden ska slippa betala för frakten. I annat fall tillkommer en fraktavgift på 3,90 euro per order.

Annons

- På Zalando strävar vi efter att ta in provrummet i folks hem. Våra kunder kan beställa flera saker för att prova dem i bekvämligheten av det egna hemmet och bara behålla det de verkligen vill ha. Vi har dock sett att våra italienska kunder lägger relativt små order i jämförelse med andra marknader och att de därmed inte fullt ut har utnyttjat fördelarna med att shoppa på Zalando, skriver Nathalie Fältlöv, Zalandos presstalesperson för Norden, i ett mejl till Ehandel.se.

Ingen returkostnad

Förändringen kommer kort efter att Zalando presenterat sin Q3-rapport, som för ovanlighetens skull bjöd på både svag tillväxt och försämrat resultat.

LÄS ÄVEN: Zalando levererade 400 miljoner i förlust: "Självklart inte nöjda"

Om kunder som lägger en tillräckligt dyr beställning väljer att skicka tillbaka en eller flera varor, så att det slutliga värdet ligger under den angivna gränsen, kommer de dock inte att behöva betala någon avgift. Det ska inte heller vara aktuellt att införa någon avgift för att returnera varorna och italienarna har fortfarande hundra dagar på sig att returnera oönskade varor.

Gör medlemsklubben internationell

Zalandos fraktförändring uppges vara en del av medlemsprogrammet Zalando Plus, som sedan tidigare finns i Tyskland. Nu pilottestas det alltså även i Italien.

- Efter den framgångsrika lanseringen i Tyskland 2017 planerar vi nu att göra Zalando Plus tillgängligt för så många av våra Zalando-kunder som möjligt. Därför är en internationell expansion det logiska nästa steget, och vi kommer att börja med ett test i Italien nästa år, skriver Nathalie Fältlöv, och fortsätter:

- Med Zalando Plus erbjuds exklusiva erbjudanden och belöningar som skräddarsys för enskilda marknader och är specifika för lokala kundbehov. I Tyskland innehåller Zalando Plus gratis leveranser samma dag och returhämtning, VIP-kundvård, stilrådgivning och tidig tillgång till rabatter. Även för vårt pilottest i Italien kommer vi att erbjuda kunderna premiumtjänster som syftar till att boosta shoppingupplevelsen hos Zalando. 

Ehandel.se har frågat Zalando ifall fler av företagets marknader är på väg mot en gräns för fri frakt, men utan att få något svar. I nuläget ska det dock bara vara Italien som påverkas.

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!