E-handelsleverantör hand-chippar sina anställda

"Jag har alltid velat vara en liten procent robot", säger en av de anställda som chippats.

Nyckelknippans tid är förbi. Åtminstone för merparten av de anställda på e-handelsleverantören Carismar. De har nämligen fått så kallade NFC-chip implanterade under huden i händerna. Chippen är stora som riskorn och finns i två versioner. Med den enklaste versionen ska de anställda nu kunna göra allt från att låsa upp telefonen till att ta sig in på företagsgymmet.

Unikt ID kan kopplas till mobilen

NFC-chippen funkar så att varje anställd får ett unikt ID i sitt chip. Det innebär att chippen kan kopplas till de anställdas individuella produkter, exempelvis mobiltelefoner. När en chippad person stryker med handen över sin mobiltelefon översänds en liten mängd radiovågor och mobilen blir upplåst.

Annons

De som är riktigt hugade kan dessutom välja att även implantera den mer avancerade chip-versionen, som kan fyllas på med ny information efter hand. På så sätt kan man koppla exempelvis bankkortet till sitt chip.

En av de anställda på Carismar som gått med på att implantera bägge chippen är företagets front end-utvecklare, Olivia Axelsson.

- Jag har alltid velat vara en liten procent robot, säger hon i ett pressmeddelande.

"Folk borde oroa sig mer över sin telefon"

Den som genomför ingreppen är tatueraren Chai från tatueringsstudion Calm Body Modification, som implanterat chip i folks händer sedan 2009. Enligt honom blir rädslan för att vara chippad allt mindre vanlig. Han passar även på att avliva några av de mest utbredda myterna om chippen.

– Många tror först och främst att chippet kan vandra runt i kroppen, det kan det inte. Sedan är de oroliga för att det går att spåra, men det är i princip omöjligt. Folk borde oroa sig mer över sin telefon som de bär med sig hela tiden, säger Chai i pressmeddelandet.

Hoppas slippa SL-kortet

Olivia Axelsson hoppas att chippet i framtiden kommer gå att använda på betydligt fler områden.

– Nu väntar vi först på att SL ska släppa igenom detta så vi slipper de korten, säger Olivia Axelsson.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!