Elgiganten investerar 500 miljoner i automatiserat lager

Elgiganten bygger ut sitt lager i Jönköping med vad som ska vara den dyraste investeringen i svensk lagerhistoria.

Elgigantens lager i Jönköping är för närvarande 95 000 kvadratmeter stort. I september ska ytan dock ha vuxit med ytterligare 12 000 kvadratmeter, vilket innebär att antalet leveranser kommer att kunna utökas från två till fem miljoner kollin om året.

- Vi ser ökningar av försäljningen både on- och offline samtidigt som kunderna vill ha snabbare och bättre leveranser. Det innebär att vi måste öka vår lagerhållning och minska leveranstiderna till både butiker och konsumenter och detta gör vi genom att bygga ett större lager och centralisera lagerhanteringen, säger Robert Johansson, IT- och projektledare på Elgiganten.

Annons
Annons

Det utbyggda lagret ska i stor utsträckning vara automatiserat, och enligt ett pressmeddelande från leverantören Consignor innebär prislappen på 500 miljoner kronor att investeringen är den största som gjorts inom lager i Sverige.

- På detta sätt kan vi köpa in i bulk och hantera leveranser till både butiker och konsumenter i samma process och därigenom nå marknaden snabbare samtidigt som vi minskar våra logistikkostnader.

Knappt någon ny personal

Det nya lagret kommer i stor utsträckning att vara obemannat eftersom både plockning och leverans utförs av maskiner. När den nya delen av lagret är klar kommer personalstyrkan, som i dag är på 300 personer, bara att ha utökats med 15 nya medarbetare.

I nuläget har Elgiganten avtal med ett tiotal transportörer, och företaget säger sig tillsammans med sin affärspartner titta på möjligheter att bygga ut transportdelen av verksamheten, med exempelvis cykelbud.

Ungefär 80 procent av Elgigantens leveranser går i dag till företagets butiker och 20 procent till konsumenter. Elgiganten har över 350 butiker i flera nordiska länder.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!