Europeisk Cyberpolis ska stoppa nätbedrägerierna

Nu tar EU krafttag mot den organiserade brottsligheten på nätet. Ett nytt EU-center ska jobba med att bekämpa it-brott som nätbedrägerier, kontokortsstölder och spridning av barnporr. Förhoppningen är att försvaret mot brottsligheten ska stärkas i EU-länderna.

I dag invigs EU:s nya enhet för bekämpning av it-brott. European Cybercrime Centre, eller EC3, kommer främst att fokusera på nätbedrägerier, spridning av barnpornografi och attacker mot viktig infrastruktur i Europa.

– Kunskapen inom området i en del länder är större än i andra. Därför är det är viktigt att vi tar tag i det här på en gemensam europeisk nivå. Den brutala sanningen är att på många polisstationer i unionen finns knappt datorer, säger den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Annons

Målet med det nya centret är att stärka medlemsländernas it-försvar mot organiserad brottslighet.

– Det är dags att lyfta den här frågan dit den hör hemma – till EU-nivån. Det går inte att försöka hantera de här brotten i varje land separat. Vi måste bli smartare och mer samspelta än brottslingarna. Vi måste ligga steget före, säger Cecilia Malmström.

1,5 miljarder euro genom kortbedrägerier

Särskilt intressant för e-handlare är att EU nu tar krafttag mot bedrägerier på nätet, samt stöld av kreditkortsuppgifter. Enligt Europols egna bedömningar drar den organiserade brottsligheten in 1,5 miljarder euro varje år genom kortbedrägerier.

EC3 kommer bland annat att spåra stulna kreditkortsuppgifter över gränserna, förhindra intrång hos Internetbanker och varna för nya hot och virusattacker.

– Det stora problemet är att de allra flesta av de mindre brotten, mot exempelvis enskilda företag, inte anmäls. Mörkertalet är alltså enormt och därför har vi knutit näringslivet till EC3 så att det kan finnas en regelbunden kontakt. Lyckas vi knäcka något av de stora nätverken skulle vi kunna spara stora pengar och extra arbete, säger Cecilia Malmström.

Det finns också många som fortfarande känner sig obekväma med att lämna ut personlig information som kontouppgifter på nätet. Ett problem med tanke på att vi i allt större utsträckning lever i digitala miljöer.

– Den som inte känner sig säker på nätet kan inte utnyttja möjligheterna fullt ut. Därför måste vi komma åt den här brottsligheten och öka kunskaperna om hur man skyddar sig, säger Cecilia Malmström.

Vill ni se EC3 i arbete rekommenderar vi följande video som visar hur de i äkta Hollywood-stil bekämpar nätbedrägerierna i sitt hemliga cyberbrottcenter i Haag:

Annons

Källa: DN, Aftonbladet

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!