Facebook krossar begagnat-sajter med ny marknadsplats

Med nylanserade Facebook Marketplace vill det sociala nätverket göra det enklare att köpa och sälja begagnat.

Köp och sälj-grupper på Facebook har blivit ett populärt sätt att sälja och köpa begagnade prylar. Något som det sociala nätverket gjort sitt bästa för att dra nytta av, bland annat genom att lansera en säljfunktion för grupper.

Nu tar Facebook det hela ett steg längre och lanserar en marknadsplats i sin mobil-app där det går att köpa och sälja saker. Först ut är USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland men tanken är att göra marknadsplatsen tillgänglig i fler länder och på desktop under de kommande månaderna.

Annons

450 miljoner besökare varje månad

Facebook säger att det idag är drygt 450 miljoner människor som besöker köp- och säljgrupper varje månad och med marknadsplatsen vill man göra det ännu enklare att köpa och sälja begagnade prylar.

I de länder där marknadsplatsen är tillgänglig finns det nu en ikon längst ner i appen som tar användaren vidare. Här kan köp- och säljsugna enkelt lägga in produkter som är till salu eller hitta något att köpa. Antingen genom att söka efter något specifikt, i en särskild kategori eller geografiskt.

Facebook har däremot inget med själva försäljningen att göra och hjälper varken till med att hantera betalningar eller leveranser. Det är helt upp till köparna och säljarna själva som kan kommunicera med varandra genom direktmeddelande.

Annons