Färska siffror: Mer blygsamt Black Friday än tidigare

Betalbolaget DIBS avslöjar hur det går hittills i rean.

Black Friday är i full gång och de flesta e-handlarna lär just nu packa paket för att inte hamna efter i order-kalaset. Ehandel.se bad betalbolaget DIBS om lite färska siffror ifrån Black Friday och mycket tyder på att Black Week-konceptet satt sina spår på den stora shoppingdagen.

- Våra tidiga transaktionssiffror kan tyda på att vi går mot ett mer blygsamt rekordår för själva Black Friday än vad vi sett tidigare år, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på DIBS.

Annons

"Ökade sina köp med runt 50%"

Att förlänga rea-dagen med en hel vecka tar förstås musten ur det som ska vara höjdpunkten. Enligt DIBS såg många butiker en ökad orderingång redan i början av veckan, något som vi på Ehandel.se också noterat.

LÄS ÄVEN: Black Week-kampanjerna levererar - orderökning på 37%

- Vi kan istället se att det blivit mer av en "Black Week" då många kampanjar och har rea hela veckan, och att många konsumenter då gör sina inköp redan innan fredagen. Vi noterade att flera av webbutikerna ökade sina köp med runt 50 procent redan under mån-ons jämfört med förra året, så julhandeln startar alltså ännu tidigare i år.

"Transaktionerna tredubblades"

En annan sak som DIBS ser i sina siffror är att många tjuvstartar sin Black Friday-kampanj. Som Ehandel.se skrev tidigare idag var Elgiganten en av dessa butiker. De öppnade upp rean redan klockan 22.00.

LÄS ÄVEN: Sålde för tiotals miljoner i natt

- Transaktionerna tredubblades mellan klockan 22-23 jämfört med förra året. Samtidigt såg vi att fler konsumenterna valde att inte sitta uppe på natten och handla – jämfört med förra året såg vi en mindre minskning av transaktionerna under natten.

Patrik Müller är samtidigt tydlig med att det är för tidigt att vid lunchtid idag veta exakt hur försäljningen kommer att se ut när dagen är över. Det är en bra bit kvar på shoppingfesten och tydligen så såg DIBS en ökning innan lunch.

- Men än är det för tidigt att summera Black Friday, handeln pågår med hög intensitet fortfarande. Transaktionerna ökade med 50 procent mellan klockan 11.00-12.00. Och det är först imorgon som vi vet facit, avslutar Patrik Müller.

Annons

Annons