Fastighetsbranschen har underskattat E-handeln

E-handeln rör om även i fastighetsgrytan. Enligt en ny rapport kommer marknaden för handelsfastigheter aldrig att bli den samma igen. Näthandeln väntas alltså inte bara ha märkbara effekter på den fysiska handels lönsamhet, utan även på hyrestillväxten och fastigheternas värde.

I en rapport från företaget Axa Real Estate varnar man för att fastighetsbranschen underskattat e-handeln och dess påverkan på hyresnivåerna. I Storbritannien, Frankrike och Tyskland beräknas e-handeln stå för 90 procent av tillväxten inom handeln de närmaste fyra åren. Något som kommer att ha märkbara effekter på hyrestillväxten och fastigheternas värde.

I Sverige ser det dock något bättre ut jämfört med de största europeiska marknaderna. Mycket tack vare en viss ökning i försäljning på grund av en stark handelstillväxt, och en relativt liten planerad utbyggnad av handelsyta.

Annons

Stort och lyxigt

Den ekonomiska krisen kommer även att spela en viss roll. Det på grund av skillnaderna i prisnivåer mellan e-handel och den fysiska handeln. Och enligt rapporten kommer den utvecklingen att fortsätta även efter krisen då konsumenterna vant sig vid att handla billigt på nätet.

För att kunna konkurrera med e-handeln ger Axa rådet att satsa stort och lyxigt. Antingen genom att köpa större köpcentrum där handel kan kombineras med annan underhållning. Eller att satsa på butiker för lyxhandel där e-handeln inte kan konkurrera i pris och service. Den franska marknaden ska också undvikas.

 
Källa: Fastighetstidningen
Relaterade nyheter:
Framtidens handel består inte av Jättegallerior
E-handeln är framtiden för fysiska butiker

Annons