Florida nobbar Amazon och tackar nej till skattedeal

Amazon har byggt flera nya distributionscentraler runt om i USA de senaste åren. Nätjätten har kommit överens med flera stater om att slippa betala skatt i staten under en viss period i utbyte mot att de ska förgylla dem med sin närvaro. Nyligen fick Florida samma erbjudande, men tackade nej.

Tidigare har Amazon undvikt att bygga distributionscentraler i storstadsregioner för att slippa betala moms. En ny lag tvingade dock e-handlare att ta ut försäljningskatt för kunder i Kalifornien och ytterligare sju delstater.

Då ändrade Amazon taktik. Bland annat jobbar man nu för en ny gemensam skattelag för landets e-handlare, en lag som nyligen röstades igenom i den amerikanska senaten. Man har också byggt flera nya distributionscentraler i storstadsregioner över hela USA de senaste åren.

Annons

I dag lägger Amazon till moms på sin försäljning, eller kommer inom kort att göra det, i Kansas, Kentucky, New York, North Dakota, Pennsylvania, Massachusetts, Arizona, Virginia och Washington.

Tror Amazon kommer ändå

Men de nya distributionscentralerna som Amazon byggt har inte skett utan motkrav. Tydligen ska man på flera ställen förhandlat fram förmånliga skatteavtal med statliga tjänstemän. Bland annat i New Jersey, Kalifornien och i Texas. I den sistnämnda där man just nu bygger tre nya centraler ska det varit särskilt tuffa förhandlingar.

Nyligen ska man ha närmat sig delstaten Florida med ett liknande önskemål. Något som delstaten inte alls nappat på. Floridas guvernör Rick Scott säger att man avvisat Amazons förslag om att bygga en distributionscentral i staten 2015. Vad Amazon krävt i gengäld vill han inte gå in på men han tror att Amazon kommer så småningom, även utan en överenskommelse.

– Guvernör Scott vill inte höja skatterna i Florida, och vi är övertygade om att Amazon kommer att investera i vår stat på grund av vår låga skatt och vårt företagsvänliga klimat, säger en taleskvinna för guvernören.

Källa: Internet Retailer

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!