Folkhälsoministern vill förtydliga alkohollagen

I förra veckan beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen mot City Gross vinleveranser. Kort därefter flaggade Systembolaget för att alkohollagen måste förtydligas. Något folkhälsominister Maria Larsson (KD) håller med om.

I somras började City Gross tillsammans med Winefinder erbjuda leveranser av vin tillsammans med matkedjans färdigpackade matkassar. Ett tilltag som polisanmäldes av Systembolaget men i förra veckan beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen.

Något som Systembolagets VD, Magdalena Gerger, såg som en bekräftelse på att alkohollagen måste förtydligas. I en intervju med Svenska Dagbladet gav hon sin syn på saken.

Annons

– Det påvisar vikten av att snarast förtydliga lagstiftningen. Om så inte sker kommer det att få konsekvenser för den svenska alkoholpolitiska modellen med folkhälsan i fokus. Det måste förtydligas att det inte får förekomma några mellanhänder. Det som händer nu är att kommersiella alkoholbutiker på nätet bygger verksamheter, och det har aldrig varit intentionen, säger Magdalena Gerger.

Värnar om Systembolagets monopol

Nu får hon medhåll från politiskt håll i form av folkhälsoministern, Maria Larsson (KD), som säger att regeringen har för avsikt att införa ett tydligare regelverk.

– Åklagaren har sagt sitt, och tycker inte att det är någon idé att väcka åtal. Vi vet ju också att den utredning som kom i somras, som handlade om tillsynen över e-handel och hemleverans av alkoholdrycker, konstaterade att det nuvarande regelverket ger upphov till tolkningssvårigheter. Den utredningen menade att det finns skäl att göra en översyn av regelverket för att klargöra gränserna för vad som är tillåtet, säger Maria Larsson.

Betänkandet är ute på remiss fram till den första december men Maria Larsson verkar tydlig med vad som är målet. Men om, och när, en ny alkohollag skulle kunna träda i kraft kan hon inte svara på.

– Vi håller på att ta fram direktiv till en utredning som kan göra en översyn av regelverket. För att värna Systembolagets monopol och Sveriges restriktiva alkoholpolitik är det viktigt att förtydliga lagstiftningen, säger Maria Larsson.

Källa: SvD
På bild: Maria Larsson

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!