Första e-handelsplattformen med gratiskryptering

Gratiscertifikat via Let's Encrypt erbjuds till alla kunder efter årsskiftet.

Att Starweb skulle vara först har visat sig omtivstat, se uppdateringar längre ner.

I mars i år lyfte vi det faktum att Google sakta men säkert nu tvingar e-handlare till en krypterad sida. I en längre genomgång frågade vi ut flera olika plattformsleverantörer hur de såg på utvecklingen.

E-handelsplattformen Starweb såg då positivt på initiativet Let's Encrypt som ska göra det gratis att få ett säkerhetscertifikat, som möjliggör en krypterad och säker sajt. Let's Encrypt finansieras av bland andra Google Chrome, Mozilla Firefox och Facebook för att få fler att kryptera sina sajter.

Annons

- På sikt hoppas vi på att kunna auto-aktivera SSL helt automatiskt med Let's Encrypt för våra kunder, och att kostnaden istället bakas in i månadshyran, sade Starwebs marknadschef Linda Ahnfeldt tidigare i år.

"En självklarhet att erbjuda SSL-certifikat"

Den dagen är nu här då plattformen meddelar att de är först ut att använda Let's Encrypt som standard i sin betalplattform. Företaget implementerar nu Let's Encrypt-certifikat för alla Starwebbutiker helt utan extra kostnad för butiksägaren.

- Det känns som en självklarhet att erbjuda SSL-certifikat för hela webbutiken och inte bara för själva kassan som kan upplevas som otryggt för kunden. Vi vill naturligtvis också att samtliga Starwebbutiker ska uppfattas som trovärdiga av alla webbläsare för att underlätta för våra kunders verksamhet, säger Johan Lindstedt, VD på Starweb.

Chrome börjar varna januari 2017

E-handelstjänsten Google Shopping var, som vi rapporterat, tidiga med att kräva en krypterad sida via SSL-certifikat. Nu ska sökjättens webbläsare Google Chrome snart följa i samma fotspår.

- Nu följer Google Chrome efter och kommer inom kort att börja varna för sidor som osäkra om de saknar SSL. Fler webbläsare väntas följa efter Google, meddelar Starweb.

Med början i januari 2017 ska Google Chrome börja varna användare för sidor som inte är krypterade. En utveckling som lär leda till att fler tvingas kryptera sin sajt. Let’s Encrypt kommer finnas i butiksdelen för samtliga Starwebbutiker efter årsskiftet, meddelar företaget och konstaterar att en krypterad sajt snart är ett måste för alla e-handlare.

Uppdatering:
Plattformen Wikinggruppen meddelar att de erbjuder Let's Encrypt gratis sedan oktober månad. Befintliga kunder står inför en liten avgift men nya kunder ska få det utan extra kostnad.

Uppdatering 2:
En missnöjd kund till Starweb kontaktade Ehandel.se och förklarade att Starwebs erbjudanden inte gäller "samtliga kunder", vilket specificerats. Starweb svarar såhär på den kritiken:

Annons

"Om man har en webbutik som man startat innan 2014 och av någon anledning inte vill flytta över, nej då erbjuder vi inte det, då den arkitekturen rent tekniskt inte klarar av det. Men om man vill flytta över då får man Let’s Encrypt."

Flytten ska vara kostnadsfri enligt Starweb men den nya prisbilden är högre då den nya versionen erbjuder flera nya funktioner. Starweb rubricerar detta som "ett undantagsfall".

Annons