Fraktjätten startar drönarbolag: ”Ett stort historiskt steg”

"Kan bli först ut med att bedriva kommersiell drönarverksamhet".

Det amerikanska logistikföretaget UPS har precis som många andra fraktbolag experimenterat med drönarleveranser. Nu rapporterar fraktbolaget att de ansökt om tillstånd hos det amerikanska flygfartsverket om att driva ett kommersiellt drönarnätverk i USA.

UPS har startat ett nytt dotterbolag kallat UPS Flight Forward som man hoppas ska stå bakom den första fullt certifierade drönarverksamheten i USA.

Annons

- UPS nya bolag för drönarleveranser och ansökan om att starta reguljär verksamhet är ett stort, historiskt steg för såväl UPS som drönar- och logistikbranschen, säger UPS strategichef Scott Price i ett pressmeddelande.

Dag och natt

Den certifiering som UPS ansökt om är en så kallad Part 135, vilket innebär att företaget har samma juridiska beteckning som ett flygbolag.

- Det nya dotterbolagets verksamhet kan få tillstånd redan i år, något som innebär att UPS kan bli först ut med att bedriva kommersiell drönarverksamhet i USA. När ansökan godkänts och UPS Flight Forward fått sitt tillstånd kommer de att vara en av de första aktörerna som har drönare som genomför rutinflygningar i den operativa verksamheten, förklarar företaget.

Till skillnad från tidigare drönarleveranser så kommer UPS, om de godkänns, att flyga både dag och natt och utanför en eventuell operatörs synhåll.

Annons