Google ger Amazon en match om drönarleveranser

Det är inte bara Amazon som vill låta flygande drönare ta hand om leveranser ifrån näthandeln. Nu meddelar Google att även de funderar på att bygga obemannade farkosterna som kan leverera små paket till e-handlande kunder.

I slutet av förra året brättade Jeff Bezos om Amazons planer på att låta drönare ta hand om e-handelsleveranser. Något som har visat sig vara mer än ett PR-trick, och nu ställer sig även Google till skaran som vill snabba upp leveranserna med hjälp av drönarna.

Sökjätten hoppas dock kunna göra det aningen snabbare och på bara två minuter, mot Amazons 30 minuter. Huruvida det är möjligt att packa, lasta och flyga varan inom en så snäv tidsram låter vi vara osagt.

Annons

Tester i Australien

Google har jobbat med vad man kallar Project Wing sedan 2011, och man för nu samtal med den amerikanska luftfartsmyndigheten, Federal Aviation Administration, FAA, om möjligheter att få testa de obemannade flygfarkosterna i större utsträckning.

Sökjätten ska i augusti ha genomfört mer än 30 lyckade flygningar i Warwick, en liten stad cirka 15 mil utanför Brisbane i Australien. Prototypen som fått namnet Google X har fyra rotorer och hissar ner paketet från luften med hjälp av en lina. Att man valt det tillvägagångssättet beror på att man inte vill skada mottagaren med rotorerna om drönaren kommer för nära marken.

Google berättar mer om sitt drönarprojekt, som ligger under deras moonshot-program, i nedanstående video. Det ser inte ut att vara lika robusta drönare som Amazon arbetar på och Google erkänner att de är långt ifrån färdiga.

Källor: TC, Yahoo, FastCo

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!