Googles E-handelssök flyttar ut och blir gratis

Google har sedan 2009 arbetat på en sökfunktion för e-butiker och ett system för att hantera produkter och kampanjer. Detta system har sålts under namnet Google Commerce Search. Ett system där en av funktionerna varit en avancerad sökmotor för e-butiker. Denna sökmotor kommer nu erbjudas separat till AdWords-kunder och i princip gratis.

Google har infört ett pilotprogram för sin nyutflyttade sökmotor. I dagsläget gäller det endast butiker i USA men förhoppningsvis migrerar det över även till oss.

Varför har de flyttat ut den funktion som för många är den mest attraktiva delen av Commerce Search? Förmodligen handlar det ännu en gång om data. Google vill gissningsvis inte stå utan den sökdata som alla olika nätbutiker kan ge dem om de erbjuder söktjänsten i princip gratis. Du får endast 25 miljoner sökningar per år, sedan ska det kosta. Det är dock inte som Google Commerce Search där priserna låg runt flera hundra tusen om året.

Annons

Vad erbjuder då Googles tjänst "Search As You Type"? Det är helt enkelt en sökmotor baserad på Googles teknik som direkt visar träffar medan kunderna skriver in sin sökfras. De ser även produktbilder och pris direkt i sökresultatet. Den försöker även lista ut förslag på andra produkter som kunderna kan vara ute efter.


Presentation av Googles e-handelssök

Denna ändring ifrån att ha varit en ganska dyr tjänst till att erbjudas gratis till AdWords-kunder kommer inte långt efter att Google radikalt ändrat sin strategi gällande produktlistningar.

Google drev tidigare en tjänst vid namn Google Product Search som nu kommer bli Google Shopping. Förändringen är att Google kommer ta betalt av de som vill lista sina produkter och hela systemet kommer bli mer kommersialiserat (läs mer). De e-handlare som listas i Google Shopping kommer förmodligen även lyftas i Googles vanliga sökresultat, något som upprört många.

Vi gissar att sökdatan ifrån olika nätbutiker nu blivit mycket mer värdefull än att dra in några hundratusen av de e-handlare som har haft råd med Google Commerce Search.

 

Källa: google

Relaterade nyheter:
Googles E-handelssök 3.0

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!