Googles e-handelstjänst gav böter på nära 24 miljarder

EU bötfäller Google för brott mot unionens konkurrenslagar.

I går kunde vi meddela att domen nu var mycket nära i EU:s utredning av Google, där kommissionen anklagat sökjätten för att ha missbrukat sin ställning gällande jämförelsetjänsten Google Shopping. Google sägs helt enkelt ha favoriserat sin egen e-handelstjänst före andra på marknaden.

I dag föll domen och bötesbeloppet slår inte bara rekord utan hamnar även över tidigare spekulationer. Google ska betala 2,42 miljarder euro för sitt övertramp, vilket motsvarar närmare 24 miljarder kronor.

Annons

- Googles strategi för sin jämförelsetjänst handlade inte bara om att attrahera konsumenter genom att göra sin produkt bättre än sina konkurrenters. I stället missbrukade Google sin marknadsställning som sökmotor genom att lyfta sin egen jämförelstjänst i sökresultaten, och sänka konkurrenternas, säger EU:s konkurrensmissionär Margrethe Vestager, som drivit utredningen.

Google ska nu granska beslutet och företaget överväger ett överklagande. Sökjätten har även skrivit ett blogginlägg där man säger sig ge “den andra sidan av historien”. Google hävdar att deras lösning är bättre än konkurrenternas och att användarna föredrar sökföretagets tjänst.

Glöm inte Amazon och Ebay

Tusentals e-handlare i Europa sägs använda Googles jämförelsetjänst, Google Shopping, för att konkurrera med företag som Amazon och Ebay.

- När kommissionen frågar varför några jämförelsesajter inte har gjort så bra ifrån sig som andra, anser vi att det borde överväga de många webbplatser som har vuxit under den här perioden - inklusive plattformar som Amazon och Ebay. Med sina jämförelsesverktyg, recensioner, miljontals återförsäljare och stora utbud av produkter från sneakers till matvaror är Amazon en formidabel konkurrent och har blivit den första destinationen för produktsökningar, skriver Google på sin blogg.

Sökjätten hävdar helt enkelt att de är en uppstickare som konkurrerar med företag som Amazon, snarare än renodlade prisjämförelsetjänster. EU-kommissionen har nu gett Google 90 dagar på sig att sluta med sitt uppförande om de inte vill riskera ytterligare böter.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!