Grisens år i Kina – säljsuccé i Dalarna

Oväntad e-handelsexport.

I Nusnäs, i Dalarna, ligger familjeföretaget Nils Olsson Dalahästar som har tillverkat dalahästar sedan 1928. 

Företaget tillverkar årligen uppemot 120 000 dalahästar, men hästarna har numera fått sällskap av även dalatuppar, dalagrisar och träskor. 

Annons

- Bröderna Nils och Jannes Olsson föddes i en fattig familj i Nusnäs, en av de byar i vilken man tillverkade de första dalahästarna. De fick tidigt hjälpa till med försörjningen genom att snida hästar efter skolan. 1928, när de var blott 13 och 15 år gamla, tog bröderna ett lån på 400 riksdaler för att köpa en bandsåg och den första lilla dalahästfabriken såg sitt ljus, skriver företaget på sin sajt. 

Trots att dalahästen är överlägset populär, tätt följd av tuppen, är det nu den mer udda dalagrisen som har börjat öka försäljningen. Detta eftersom det är grisens år i Kina, det rapporterar EFN.

- Tuppen finns det ju också en tradition kring, att tuppen är ett djur som är övervakande, beskyddande och tar till strid för det goda. Så tuppen finns ju i den svenska kulturen, grisen däremot är ju kanske ett lite mer udda djur som vi har, säger Jonas Eséen, ägare av Nils Olsson Dalahästar, och fortsätter:

- Men då får vi inte glömma att det är grisens år i år, borta i Kina. Och nu säljer vi en hel del grisar på export faktiskt.

En av de utrikes kunder som Nilsolsson.se har fått är ambasaden i Kina som enligt Britt Grannas, målare på företaget, har beställt ganska många grisar. 

Dalagrisen står vanligtvis för cirka 5 procent av försäljningen, men i år har det talet stigit betydligt. Jonas Eséen tycker att bolagets e-handel borde utvecklas ännu mer nu. 

- Idag omsätter bolaget 22,5 miljoner kronor, men det som vi måste utveckla är handeln på nätet. Vår webbutik står för ungefär 10 procent av vår omsättning - och det kan bli betydligt bättre.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!