Han prisas av Zalando för att ha siat om framtiden

Idéer om AI-fokuserad teknik gav 20 000 kronor till Uppsalastudent.

Redan förra året kunde vi berätta om Johan Thurée, som fått e-handelsföretagets eget stipendium för sina tankar och idéer om VR-teknologi inom e-handeln. I år delas priset ut för tredje gången och nu är det istället fokus på AI-teknik och maskininlärning, så kallad ML, som belönas med 20 000 kronor.

"Har visat djup kunskap"

Hampus Adamsson heter mannen med idéerna och enligt Zalandos Nordenchef Kenneth Melchior, så har han “på ett tydligt, inspirerande och informativt sätt” reflekterat över stipendiefrågan, som gällde hur tech och mode kan samverka för att skapa en bättre kunskapsupplevelse och utveckla e-handelsmarknaden.

Annons

- Hampus Adamsson har uppvisat djup kunskap och på ett välformulerat sätt diskuterat stipendiefrågan med huvudfokus på artificiell intelligens och maskininlärning i en e-handelsmiljö, säger Kenneth Melchior i ett pressmeddelande.

Hampus Adamsson är 27 år och har fram tills nyligen studerat vid Uppsalas Universitet, där han läste civilingengörsprogrammet med inriktning på informationsteknologi. Själv tycker han att det är intressant att fundera över framtiden, varför ämnet intresserade honom.

- Det är spännande att sia om framtiden. Tekniken går framåt i alla branscher, och det är viktigt att inte fastna i det förgångna. Därför är det extra roligt att se hur stora företag, som Zalando, arbetar med framtiden och funderar på hur man formar utvecklingen. Jag är väldigt tacksam för årets tilldelning av Zalandostipendiet, säger Hampus Adamsson, student på Uppsala Universitet.

Ehandel.se träffade även Kenneth Melchior på Sholptalk i Köpenhamn för några veckor sedan och passade då på att fråga honom lite om stipendiet.

Marknadsför ni stipendiet på något sätt, eller hittar folk er ändå?

- Vi brukar inte marknadsföra stipendiet på något särskilt sätt, vi får in många bidrag ändå. Det finns många unga talanger i Norden och vi vill självklart uppmärksamma de bästa idéerna. Och vi letar ständigt efter nya idéer och talanger, så vi är alltid öppna för förslag. Har man en idé kring någon ny teknik som man tror skulle utveckla vår verksamhet, så kan man höra av sig till oss, sa han bland annat då.

Extern jury tillsätts inför nästa runda

Inför kommande stipendier har Zalando nu även tillsatt en extern jury, som kommer att bestå av Malin Winbom, tillförordnad vd för Svensk Digital Handel och Kajsa Åström, tillförordnad chefredaktör för Habit. Zalando själva kommer att representeras i juryn av Kenneth Melchior.

Prisutdelningen sker den 16 november. Nu har också ansökningsperioden inför nästa läsår öppnat och pågår fram till den 30 april. Frågan för den rundan blir: "Vilka kundkrav kommer framtidens e-handel att möta? Vad förutspår du vara de viktigaste faktorerna för att vinna en nöjd kund och hur kan e-handlare svara på dessa behov?". Nästa stipendiat tillkännages i maj 2018.

Annons

Annons