Handelns nya avtal: Krav på nattarbete skjuts på framtiden

Parterna inom handelsbranschen har som ny målsättning att ett nytt kollektivavtal särskilt anpassat för lager och e-handel ska börja gälla under 2017.

Aktörer som MatHem och Mat.se hade inför årets avtalsförhandlingar önskat möjlighet till mer flexibla scheman, framför allt att kunna schemalägga personalen nattetid, men när det nya ett-åriga avtalet mellan Svensk Handel och Handelsanställdas förbund presenterades nyligen fanns ingen sådan nyhet med. De två nätmataktörerna följer båda i dag detaljhandelsavtalet, enligt vilket det även fortsättningsvis inte är tillåtet att arbeta mellan 00.00 och 05.00.

- Som jag har förstått det är det ett projekt som fortgår. Det har inte hänt något ännu. De har ju haft många frågor att diskutera och de tar väl en sak i taget kan jag tänka mig, säger Tomas Kull, VD på MatHem, när Ehandel.se frågar honom om avtalsändringen som inte blev av.

Annons
Annons

Handelsanställdas förbund och Svensk Handel hade inför årets förhandlingar som ambition att komma fram till ett nytt avtal som skulle vara anpassat särskilt för e-handelsbranschen. Förhandlingarna ledde dock inte fram till något konkret på den fronten och planen är nu att ta upp diskussionerna på nytt i maj för att kunna presentera hur avtalet ska se ut i november.

"Får lita på att de gjort sitt bästa"

Kollektivavtalet för lager och e-handel, som det nya avtalet kallas, kan sedan tas i bruk tidigast 2017. Enligt Michael Wahlström, arbetsrättsjurist på Svensk Handel, är alla inblandade överens om att företag som MatHem.se och Mat.se då ska gå över till det nya avtalet.

- Detaljhandelsvtalet är inte avsett för den typen av verksamhet som de bedriver. Det är avsett för butiker snarare än lager. Vi ska ta fram ett nytt avtal som är mer anpassat för lager och e-handel, säger han.

Blir det då möjligt att schemalägga personalen på nätterna?

- Ja, med det avtalet ska det gå att schemalägga personal dygnet om.

Tomas Kull har nyligen varit ledig och har inte hunnit sätta sig in i branschens nya avtal när vi pratar med honom. Han vill därför inte uttala sig närmare om det avtal som kommer att gälla det här året.

- Jag har tyvärr inte hunnit uppdatera mig. Men vi är anslutna till Svensk Handel så jag får lita på att de har gjort sitt bästa. Jag har förtroende för dem.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!