Helsingborg satsar på att bli Sveriges e-handelsstad

Sundets pärla tar upp kampen med bland annat Borås och Kalmar om att få rollen som landets e-handelscentrum.

Ingen kan väl ha missat att årets första Emeet ägde rum i Helsingborg och nu tänker staden visa framfötterna ännu mer när det kommer till e-handel. I dag meddelar nämligen stadens styrande politiker att Helsingborg ska bli landets e-handelsstad.

Planen är att utnyttja stadens logistiskt sett lämpliga läge och den kunskap som redan finns i staden för att Helsingborg ska ta "en ledande roll" inom e-handel.

Annons

- Det här är en unik möjlighet för Helsingborg att nischa sig och sticka ut i den allt tuffare konkurrensen. Genom att ta tillvara på och utveckla den kunskap som redan finns inom näringslivet finns det goda förutsättningar för Helsingborg att ta en stark position inom e-handel, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

"Ska koppla ihop branschens aktörer"

Det här är inte första gången en svensk stad gör anspråk på att titulera sig själv som Sveriges e-handelsstad. Liknande idéer har tidigare presenterats i bland annat Borås och Kalmar.

Men det är inget som avskräcker i Helsingborg, som utsågs till årets IT-kommun 2015. Stadens politiska ledning lyfter särskilt fram att Helsingborg har landets första e-handelspark och fler e-handlare än jämförbara kommuner som särskilt tunga fördelar. Dessutom bedrivs forskning inom handelsområdet på Campus Helsingborg.

- Helsingborg ska vara platsen som utmärker sig genom den senaste utvecklingen, innovationerna och spetskompetensen på området e-handel och därmed vara en självklar plats för aktörer och entreprenörer som är verksamma i branschen. Från stadens sida ska vi bland annat fokusera på att koppla ihop branschens aktörer samt driva på för fler utbildningar på olika nivåer inom området, säger Peter Danielsson (M).

Annons