Hemtex stängde 8 butiker – ökade e-handeln med 47%

"En negativ volymeffekt".

Nu på morgonen släppte Ica sin rapport för tredje kvartalet, och i den framkom det bland annat att Ica Sveriges e-handel redan har kommit en bra bit över miljarden under det här året.

LÄS ÄVEN: Icas e-handel har omsatt 1,2 miljarder hittills i år

Annons

I Ica-koncernen ingår även inredningsbutiken Hemtex, som till skillnad från Ica har genomgått ett lite kämpigare kvartal. Hos Hemtex sjönk nämligen omsättningen under det tredje kvartalet till 237 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 252 miljoner samma månader förra året.

- Priseffekten var positiv med något högre snittpriser, men ett minskat antal kundbesök ledde till en negativ volymeffekt. Utvecklingen av antalet kundbesök beror med stor sannolikhet på det ovanligt varma vädret under stora delar av kvartalet, skriver Ica-gruppen i sin rapport.

E-handeln kompenserade "till viss del"

Hittills i år ska Hemtex ha stängt åtta butiker, vilket kan låta lite med tanke på att bolaget för närvarande har 152 butiker runt om i Norden. Men enligt den nya rapporten ska butiksstängningarna ha påverkat försäljningen negativt.

Intäkterna från e-handeln ska dock ha vägt upp när det kommer till försäljningen i det tredje kvartalet.

- Volymutvecklingen kompenserades till viss del av ökad onlineförsäljning, som steg med 32 procent i kvartalet.

Ser man till årets första nio månader har Hemtex omsättning minskat från 712 till 677 miljoner kronor, och bolaget försämrade samtidigt sitt resultat. Under samma period ökade däremot Hemtex e-handel med 47 procent.

Annons