Stor invigning av IKEA:s nya e-handelslager

Ska tillsammans med Bring skicka ut över 100 000 hemleveranser om året till konsumenterna i Stockholm.

Istället för traditionell bandklippning valde Bring och Ikea att låta två Bringanställda montera ihop en Ikea-stol. Men det visade sig fungera precis lika bra - och nu är Ikeas nya e-handelslager i Arlandastad utanför Stockholm invigt. Det innebär att det första paketet har skickats ut och att driften av lagret nu är i gång. Ehandel.se var givetvis på plats för att ta reda på allt om det nya lagret. 

- Vi har öppnat upp vårt e-handelslager som framför allt är anpassat för den växande Stockholmsmarknaden, för att få kortare ledtider och för att kunna möta de förväntningar som vi som e-handelskonsumenter har i dag. Det ger oss nya möjligheter kontra hur infrastrukturen ser ut i dag, vad gäller hur vi levererar våra varor till kunderna, säger Peter Nilsson, ansvarig för Customer Experience på Ikea Sverige, till Ehandel.se.

Annons
Annons


Publiken höll andan när invigningsstolen skulle byggas ihop

E-handelslagret, som alltså hanteras av Bring för Ikeas räkning, har en yta på 30 000 kvadratmeter, och kan hantera 17 000 kubikmeter volym, vilket enligt Ikea motsvarar cirka 20 procent av Ikeas totala e-handelsflöde i Sverige. Det finns totalt 26 000 pallplatser, varav 20 000 används från start.

Allt skickas direkt till konsumenterna

Att både Ikea och Bring benämner lagret som ett “e-handelslager” beror på att varorna ska skickas därifrån direkt ut till konsumenterna. Själva köpet, eller beställningen, kan däremot ha gjorts både från datorn och från något av Ikeas fysiska varuhus.

Hela Ikeas sortiment ska finnas tillgängligt på Bringlagret, men hela 60 procent av varorna har en koppling till köket.

- Kök är ju en stor del av vår affär i dag, och det är en ännu större del om vi tittar på de varor som kunden vill få hemlevererade. Många köper till hemleverans, men även installation och så vidare just när det gäller kök.

Robotar plastar in varorna innan de skickas iväg

Snabbare och mer precisa leveranser

E-handelslagret i Arlandastad kommer i första hand att göra skillnad för kunderna i Stockholmsområdet, som enligt Peter Nilsson nu ska få snabbare och mer precisa leveranser samt leveranser sju dagar i veckan.

Annons
Annons

Kan kunderna få sina varor redan nästa dag eller det dröjer lite längre än så?

- Det håller vi på att titta på, hur mycket vi kan skruva på det operationella. Det är den ena delen. Den andra är att hitta rätt leveranstid utifrån när kunden vill ha varan levererad. Vissa varor vill du ha snabbt och andra varor vill du hellre ha nästa vecka.

De första pallarna med varor lämnar lagret för transport ut i Stockholm

Lagret kommer att avlasta Ikeas tidigare e-handelslager, som ligger utanför Jönköping. Det får nu istället möjlighet att serva södra Sverige på ett bättre sätt.

- Det är helt enkelt olika delar av Sverige som kommer att få varor från respektive lager. Då blir aspekten kortare ledtider en viktig sak just för det här lagret, att kunna möta Stockholmskonsumenten på ett annorlunda sätt.

Lagret har flera truckmodeller som förvaras i ett särskilt laddningsrum när de inte används

Hundratal nya medarbetare

Det nyinvigda lagret är det första som Ikea har anlitat en utomstående aktör till att sköta, en arbetsmetod man valde bland annat för att snabbt kunna “koppla på en befintlig struktur”.

- Att jobba med partners innebär ett sätt för oss att växa också, och att växa lite snabbare. Det är det vi ser ett exempel på här, där vi på sex månader har gått från en helt tom lokal till ett fullt operationellt lager, säger Peter Nilsson.

LÄS ÄVEN: IKEA:s e-handel omsätter 672 miljoner - i Sverige

Bring kommer att rekrytera ett hundratal nya medarbetare till den nya arbetsplatsen i Arlandastad.

- Vi är otroligt stolta över att få vara den som driver deras första externa e-handelslager, och vi hoppas att vi ska göra det på ett bra sätt, och uppfylla kundernas behov, säger Tobias Åbonde, ansvarig för hemleveranser på Bring i Norden.

Bring kommer att ha ca 100 anställda på lagret

Finns det planer på fler lagersamarbeten mellan Ikea och Bring?

- Nej, men vi är såklart öppna för samarbeten på andra orter. Vi tar med oss den kompetens som vi har lyckats bygga upp här och hoppas och tror att andra kommer att följa Ikea i spåren och väljer att ha lager närmare marknaden.

Stolen är färdigbyggd och lagret invigt!

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!