I dag lyfter de första E-handelsdrönarna i Kina

Det var bara en fråga om tid innan även Kina skulle få sina e-handelsdrönare. Amazons ambitioner med drönare är förstås spännande men i Kina där Alibaba tvingas bygga upp sitt eget logistiknätverk kan drönare förmodligen vara mer än bara en snabb leveransmetod. I dag startar i alla fall Taobaos första drönarleverans-service.

Alibabas marknadsplats Taobao har tillsammans med Shanghai YTO Express inlett ett publikt test med obemannade drönare. Drönarleveranserna kommer att starta idag den 4 februari och fortsätta till på fredag.

Totalt kommer 450 kunder få chansen att få sina paket levererade med en numera klassisk fyrpropellers flygande e-handelsdrönare. Det enda som kommer att skickas ut via drönare är dock en speciell sort te med ingefära och farinsocker som ska användas mot mensvärk.

Annons

Paketen måste väga under 340 gram och kommer att leveres inom en timme i vissa områden i Guangzhou, Beijing och Shanghai.

Inte första drönartestet

Taobao ska inte var de första att testa drönarleveranser i Kina. Fraktbolaget SF Express, som även är partner i Alibabas logistiknätverk, ska ha genomfört en del drönarflygningar redan 2013.

Leveranserna som Alibaba inleder idag sägs dock vara den första publika kampanjen kring e-handelsleveranser med drönare.

– Det här är en engångskampanj där paket med ingefära-te som beställs på Taobao kan levereras till utsedda städer eller regioner inom en timme. Vi är osäkra på framtida möjligheter, men det här är vår första drönarleverans-service, säger Alibaba i ett uttalande.

 

Källa: TechinAsia, Forbes, 36kr

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!