ICA-handlare ska rädda landsbygden med ny e-handel

Börjar sälja tvål och torkpapper i nyöppnad nätbutik.

Allt fler Ica-handlare väljer att börja med e-handel, men man måste inte nödvändigtvis sälja sitt vanliga Ica-sortiment bara för att man ger sig ut på nätet.

"Vi behöver trygga framtiden"

I alla fall inte enligt Ica Lidhult i Småland, som nyligen har startat den helt nya nätbutiken Torkonline.se. Enligt VD:n Andreas Rehn är planen att den nya nätbutiken - som för närvarande säljer tvål, dispenser och torkpapper, ska bidra till Ica-butikens lönsamhet i framtiden. Det berättar tidningen Smålänningen.

Annons

- Vi behöver trygga framtiden, både för oss själva och samhället, säger Andreas Rehn till tidningen.

Planen på Torkonline tog form efter att en campingplats hade informerat Ica-handlaren om att tusentals kronor kunde sparas varje år ifall campingen kunde byta leverantör. 

- Vi satte upp en treårsplan efter att vi förenat kund- och samhällsansvar i en resultataxel. Det fanns luckor i vår lönsamhet och möjlighet i vår organisation att göra något ytterligare mer utöver den fysiska butiken, säger Rehn om e-handelsplanerna.

Blev av med pizzeria och värdshus

På senare tid har Lidhult blivit av med både en pizzeria och ett världshus, och Andreas Rehn och hans kollegor kände att något behövde göras för orten.

Han säger sig känna ett “stort samhällsansvar” och pratar bland annat om att utöka restaurangservicen i sin Ica-butik för pengarna som skulle komma in via e-handeln.

- Det går inte att säga att kunderna är otrogna som åker in till stan och handlar, det är vi som måste bli bättre. Vi är det lilla företaget på landet, men nu har vi hittat ett sätt som vi tror på för ökad lönsamhet. Det finns ingen i Sverige som kan konkurrera med våra priser på våra torkprodukter, säger Andreas Rehn.

Annons