ICA säljer tillbaka inkClub till bolagets grundare

ICA Gruppen säljer e-handelsbolaget till InkClub-grundaren Lennart Nyberg för 322 miljoner kronor.

Tidigare i våras meddelade Ica att man ville sälja inkClub, e-handelsföretaget som koncernen blev delägare i redan 2007 och där man varit ensam ägare sedan 2011. Nu har man hittat en ny ägare, eller snarare nygammal.

Köparen är nämligen InkClubs grundare Lennart Nyberg som köper tillbaka sitt livsverk för 322 miljoner kronor, vilket efter transaktionskostnader innebär en bedömd reaförlust för ICA Gruppen på 30 miljoner kronor.

Annons

– Eftersom verksamheten har begränsade synergier med vår kärnverksamhet har vi efter en översyn av vårt ägande valt att avyttra InkClub. Vår plan för portföljbolagen och renodling av ICA Gruppens innehav är därmed helt genomförd, säger Liv Forhaug, Direktör Strategi och affärsutveckling på ICA Gruppen.

En bra affär för Nyberg

InkClub är ett av Sveriges äldsta e-handelsbolag och företaget är idag verksamt i tio länder. E-handeln, som startade med att sälja bläckpatroner och skrivartillbehör, breddade under 2015 utbudet till att omfatta alla sorters förbrukningsvaror till hemmet.

InkCkub omsatte cirka 500 miljoner kronor under förra året, med ett rörelseresultat på 17,5 miljoner kronor, men har under de senaste åren nästan inte sett någon tillväxt alls. Något som också kan ha spelat in i ICA Gruppens beslut att sälja av bolaget.

För grundaren Lennart Nyberg är beslutet däremot troligtvis en riktigt bra affär då han under 2007 sålde 50 procent av bolaget till Hakon Invest, som ICA Gruppen hette då, för 428 miljoner kronor.

Annons