ICA stänger ner en av sina nätbutiker

Prylarna flyttar in till maten.

Att Ica experimenterar med e-handel är det nog ingen som har missat. Faktum är dock att de sedan långt tillbaka drivit e-handel på Icahemma.se, en sajt som säljer “specialvaror”, vilket helt enkelt är andra varor än mat. Vi pratar om kategorier som Hem & Inredning, Elektronik, Leksaker och så vidare. En sajt som alltså i princip konkurrerar med alla e-handlare.

"Butikernas e-handel ökar kraftigt"

Nu ändrar Ica hela upplägget gällande Icahemma.se och de har i dagarna sakta men säkert reat ut varorna på sajten. Tanken är dock inte att sluta sälja dessa varor, utan de ska istället flytta in på Ica.se.

Annons

- För att göra erbjudandet mot kund enklare flyttar Ica över försäljningen av de produkter som tidigare sålts via icahemma.se till butikernas e-handel. När icahemma.se startade var inte e-handel utbrett bland butikerna, och som ett naturligt steg när Ica-butikernas e-handel kraftigt ökar fokuserar vi på en gemensam lösning. De Maxi-butiker som har e-handel erbjuder exempelvis redan idag specialvaror över nätet, så i praktiken har vi haft olika kanaler som vi nu fokuserar till en, säger Therese Lystedt, pressansvarig på Ica, till Ehandel.se.

På vilket sätt ska det ta plats på Ica.se?

- Via Ica-butikernas hemsidor som är anslutna till e-handel. Vi kommer att fortsätta utveckla ica.se/handla för att göra kundresan än mer inspirerande och lättnavigerad.

Ica berättar att de ser stor potential i att sälja specialvaror över nätet, framför allt kopplat till olika säsonger. Eftersom Ica-butikerna ägs och drivs av fria handlare som anpassar utbudet efter den lokala marknaden, så meddelar Ica att sortimentet för specialvaror online nu kommer att variera, precis som i de fysiska butikerna.

Kommer det blandas hej vilt med maten eller hur ska det differentieras för de som kanske bara vill ha "prylarna"?

- Dels kommer det vara uppdelat per kategori, men det kommer också att finnas möjlighet till så kallade sambandköp. Om du till exempel söker på ost så kommer det att visas olika ostar men också möjlighet att köpa en osthyvel, berättar Therese Lystedt.

Vi frågade även Ica om detta innebär att de säger upp avtalet med Jetshop som stått bakom plattformen för Icahemma.se. Ica svarar dock endast att de "inte kommenterar enskilda avtal".

Annons
Annons