IKEA skippar Black Friday: ”Har valt att inte uppmärksamma”

Avstår kampanjdagen helt i Sverige.

- Black Friday närmar sig, men inte på IKEA. Vi tycker att dagen har gått lite överstyr och vill hellre slå ett slag för att ta vara på det man redan har.

Så inleds ett pressmeddelande som har skickats ut från IKEA i Norge. Grannlandets IKEA-avdelning låter också meddela att företaget tänker ersätta Black Friday med "Den store strammedagen".

Annons

Ska få möblerna att hålla längre

Av pressmeddelandet att döma går den alternativa kampanjen ut på att uppmärksamma allmänheten på hur de kan ta hand om sina nuvarande möbler, så att de håller längre.

De senaste veckorna har e-handlare efter e-handlare laddat upp med storslagna Black Friday-planer, och vi har kunnat berätta om ett antal av dem här på Ehandel.se. Andra har aviserat att de väljer bort Black Friday, till exempel för att istället delta i proteströrelser som White Monday.

LÄS ÄVEN: 120 företag enade - tar upp kampen mot Black Friday

Har låga priser "varje dag, året runt"

Nu sällar sig IKEA i Sverige till skaran som väljer bort Black Friday. Till motsats från sina kollegor i Norge inte heller genomföra någon annan kampanj i samband med dagen.

- På IKEA strävar vi alltid efter ha så låga priser som möjligt, utan att tumma på kvalitet, funktion, design eller hållbarhet. Det jobbar vi med varje dag, året runt. Utöver våra vanliga IKEA FAMILY-erbjudanden har vi på IKEA Sverige valt att inte uppmärksamma Black Friday genom någon särskild prissänkning, säger Mattias Johansson, säljchef på IKEA Sverige, till Ehandel.se.

Finns det någon särskild anledning till varför ni kör olika upplägg i Norge och Sverige?

- Det finns självklart många fina initiativ i samband med Black Friday, varav IKEA Norges strammedag är ett. Vi jobbar året om för att engagera kunder, medarbetare och vår omvärld kring ett mer hållbart liv och en hållbar konsumtion där en stor del handlar om att vårda och ta hand om det man redan har. Som exempel kan nämnas en av våra senaste kampanjer "Hela Sverige hackar" där vi uppmanade våra kunder att ge sina slitna IKEA-möbler ett längre liv genom att "hacka" dem.

Annons
Annons