IKEA testar ny kundtjänst – lanserar videochatt i mobilen

Experimenterar med ny app.

Få har förmodligen missat att Ikea just nu satsar stort på att hitta nya sätt att nå ut till sina kunder på. Utöver satsningar på e-handel, har Ikea exempelvis presenterat en citybutik, som bland annat går ut på att underlätta för kunder som vill handla digitalt.

LÄS ÄVEN: IKEA:s e-handelsbutik växer: "Inte längre än pop-up"

Annons
Annons

Nu berättar möbeljätten om framtagandet av en slags videokundtjänst som kunderna ska kunna ta hjälp av via en mobiltelefon. Projektet beskrivs hittills som ett experiment som har resulterat i appen Ikea Samsyn. Den ska ge kunderna service inom fem områden; Felsökning, inredningshjälp, köksuppföljning, support för det smarta hemmet och språkstöd.

- Vi behöver finnas där och när kunden behöver oss. Via Samsyn kan vi ge support på ett helt annat sätt och får samtidigt en bättre förståelse för kunden och deras vardagsliv. Våra medarbetare får också möjlighet att växa genom att testa nya saker, säger Rickard Månsson, projektledare på IKEA Sverige, i ett pressmeddelande.

"Får en starkare relation till sina kunder"

Den nya tjänsten bygger på att kunderna kan genomföra ett videosamtal med en anställd hos Ikea. För närvarande har företaget 20 medarbetare som tar emot den här typen av samtal och tjänsten finns bara tillgänglig för ett begränsat antal konsumenter. Enligt Ikea har upplägget erbjudits till kunder som har kontaktat företagets vanliga kundtjänst med frågor som skulle vara lättare att hantera med hjälp av video. 

Framöver är dock Ikeas ambition att Ikea Samsyn ska kunna lanseras till en bredare massa. Tekniken bakom appenhar tagits fram av bolaget Eyeoda.

- Vår ambition är att digitalt para ihop människor som är i behov av hjälp, tillsammans med människor som har rätt kompetens för att lösa deras problem. Tack vare den här digitala lösningen får IKEA en starkare relation till sina kunder genom att de kan erbjuda individualiserad hjälp direkt när kunden är i behov, säger Ola Heffler, grundare av Eyeoda, i en kommentar.

LÄS ÄVEN: IKEA-chefen om jättens omställning till e-handel

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!