IKEA:s hemleveranser – där nollutsläpp händer

"Eldrivna fordon och nya arbetssätt".

IKEA har på senare tid utvecklat och optimerat sina hemleveranser på olika sätt. Bland annat rapporterade möbelföretaget för drygt ett halvår sedan, att deras e-handelskunder numera kan få sina varor hemlevererade inom 24 timmar, och ofta skulle leveransen till och med ske inom tre till sex timmar. 

LÄS ÄVEN: IKEA inför hemleverans inom 24 timmar

Annons

För en månad sedan rapporterade Ehandel.se att Ingka-koncernen (även Ikea-gruppen) ska ställa om verksamheten till att bli klimatpositiv. Eftersom att en stor del av IKEA:s koldioxidutsläpp idag kommer från transporter, har de nu satt upp ett mål om att hundra procent av hemleveranserna ska göras med elfordon eller andra lösningar för nollutsläpp till år 2025. Hemleveranser med nollutsläpp är därför en viktig prioritering i Ingka-koncernens omställning, och ska gälla företagets samtliga 30 marknader.  

Nått målet ett år tidigare

Ingka-koncernen meddelade då att samtliga av deras hemleveranser i Stockholm officellt blir fossilfria från och med mitten av december 2018. Nu meddelar IKEA att de har lyckats nå sitt mål i Shanghai, ett år tidigare än beräknat. Alla leveransfordon i Shanghai drivs numera av el. 

LÄS ÄVEN: IKEA:s hemleveranser blir helt fossilfria i huvudstaden

– Det här är en milstolpe för oss och jag är otroligt glad att vi lyckats nå våra mål i Shanghai och Stockholm. Våra kunder efterfrågar allt oftare att få sina varor hemlevererade. För att vi även ska ha en planet i framtiden behöver dessa transporter ske på ett hållbart sätt, säger Jesper Brodin, vd för Ingka-koncernen, i pressmeddelandet.

Vill leda omställningen

I september förra året var IKEA en av de första parterna att gå med i det globala initiativet EV100, som handlar om att föra samman företag som vill leda omställningen till elektriska fordon till 2030.

– Det här är en vinst för alla – för IKEA, för människor i Kina och för planeten. För oss handlar det inte bara om att byta till eldrivna fordon, det handlar om att optimera och hitta nya arbetssätt. Tillsammans med våra kinesiska partners använder vi en digital plattform för att säkra att vi använder vår leveranskapacitet så hållbart och effektivt som möjligt, säger Anna Pawlak Kuliga, landschef för IKEA Kina, i ett pressmeddelande.

Möbelföretaget planerar att sätta upp laddningsstationer vid alla varuhus, kontor och distributionscenter, och att alla leveranser i Amsterdam, Los Angeles, New York och Paris ske med elfordon senast 2020.

Annons
Annons