Ikea först ut – lanserar VR-kök

Vem som helst kan nu laga pannkakssmet i den virtuella verkligheten.

Den senaste tiden har det surrats mycket om hur virtual reality, VR, kommer att användas i den digitala handeln i framtiden. När VR-glasögonen i höstas utsågs till årets julklapp började genast spekulationerna om vad tekniken skulle kunna användas till i framtiden och bland annat virtuella provrum nämndes i diskussionen.

VR-tjänst flyttar in på varuhusen

Nu blir Ikea först ut med att utnyttja tekniken. Redan förra våren lanserades de båda apparna IKEA VR Pancake Kitchen och VR Kitchen Visualizer för den internationella marknaden och idag flyttar tjänsten även in på fyra olika Ikea-varuhus på olika platser i världen.

Annons

Den som tar sig dit under dagen kan bland annat designa och gå omkring i sitt egenplanerade kök - eller varför inte laga lite pannkakssmet i den virtuella verkligheten?

- Ikea har alltid handlat om att vara nära många människornas vardag. I dag ser vi att allt fler spenderar sin vardag i digitala miljöer och de vill både kunna planera, få råd och genomföra köp där. Testet med virtuell verklighet är en pusselbit i det arbetet och satsningar på nya format som Ikea Service och pick-up är en annan, säger Peter Nilsson, chef för kundupplevelser på Ikea Sverige i ett pressmeddelande.

 Vill ge kunderna känsla för köket

Redan sedan tidigare har Ikea tagit köksplaneringen hem till kunderna genom sitt digitala planeringsverktyg 20xx, som går att ladda ner och använda på sin egen dator.

- Vi vill testa om den här upplevelsen ger kunden en känsla för hur deras kök kommer att bli innan de köper det, säger Andreas Stillborg, projektledare för virtuell verklighet inom Ikea Planning Experience Programme.

Ska förverkliga inredningsdrömmar

Genom att vara tidigt ute med den nya tekniken hoppas nu företaget att kunna ligga i framkant även i fortsättningen.

- Vi tror att virtuell verklighet är en teknik som kan ge våra kunder stora upplevelser och hjälpa dem att förverkliga sina inredningsdrömmar, säger Daniela Hertel, chef för Ikea Planning Experience Programme.

Möjligheten att testa den nya VR-tekniken erbjuds på IKEA Västerås, IKEA Service och pick-up i Enebyängen, IKEA Hasselt i Belgien och IKEA Etobicoke i Kanada.

Annons
Annons