Ikea megainvesterar i Matsmart – runda landar på 100 miljoner

Investeringarna duggar tätt.

E-handelsföretaget Matsmart har den senaste tiden lockat flera investerare. Nu senast var det Axfoodägda D-Ax och startup-bolaget Norrsken som tillsammans investerade totalt 75 miljoner i Matsmarts affärsidé.

LÄS ÄVEN: Axfood ägaren går in i Matsmart - får in totalt 75 miljoner kronor

Annons

Nu har företaget genomfört ännu en runda, och även denna gång har de fått en storinvesterare - Ikea. Totalt ska Matsmart ha fått in 100  miljoner i maskineriet via rundan och av dessa ska runt 25 miljoner ska ha kommit från Ikea. Och då Matsmarts är ett resultat av matsvinnet, tror de att Ikea sitter på värdefulla kunskaper.

- Vi kan lära oss mycket av Ikea-koncernen och får även chansen att nå ut till många människor. Dessutom har vi stora möjligheter att hitta synergier i vår gemensamma kamp mot matsvinnet, säger Karl Andersson, vd på Matsmart, i ett pressmeddelande.

"Intressant bolag med genuin idé"

Ikeas mål är att ha hunnit halvera sitt eget matsvinn tills augusti 2020 - och att omvandla 90 procent av matavfallet till exempelvis biogas. Och mot den bakgrunden är det kanske inte så förvånande att man från Ikeas sida även har ett gott öga till Matsmart.

- Matsmart är ett intressant bolag med en genuin affärsidé som stämmer väl överens med våra ambitioner om att fler människor ska få tillgång till bra mat till ett lågt pris. Minoritetsinvesteringar, som den här, syftar till att stödja innovativa företag som är verksamma inom sektorer som är relevanta för Ike-koncernen och som har en positiv inverkan på människor och miljö, säger Krister Mattsson, Head of Corporate Finance, Tax & Treasury på IKEA Group.

Enligt Matsmart kommer de nya pengarna nu att användas till fortsatt tillväxt. Under 2017 nådde bolaget en rullande omsättning på drygt 200 miljoner kronor.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!