Indien ser ut att släppa på sina hårda E-handelslagar

Indien är ett steg närmare att lätta på sina regler och tillåta utländska direktinvesteringar inom e-handeln. Regeringen har nämligen lagt fram ett förslag som gör det möjligt för företag som tillverkar sina produkter i Indien att sälja på nätet.

Den indiska regeringen, som tidigare lagt ett förbud mot utländska direktinvesteringar inom e-handeln ser nu ut att släppa på sina begränsningar, åtminstone en aning. I förra veckan ska regeringen ha lagt fram ett förslag som gör det möjligt för utländska företag som tillverkar sina produkter i landet att sälja online.

Landets finansminister Arun Jaitley ligger bakom förslaget och det ska vara en del av den statliga budgeten för räkenskapsåret till och med mars 2015. Tanken är också att förslaget ska få ett stopp på den snåriga byråkrati om vem som får och inte får sälja på nätet i Indien.

Annons

Protestmöte väntar

Det här är något som troligtvis kommer att gynna företag som Marks & Spencer, Nike, Puma och Benetton som för tillfället måste sälja sina produkter via lokala franchisetagare eller återförsäljare.

Det är också något som öppnar upp för nätgiganter som Ebay, Amazon och Walmart som väntat på ett liknande beslut en längre tid. För tillfället kan man endast tillhandahålla sina e-marknadsplatser för externa säljare. Amazon ska redan tillverka en rad produkter i Indien och dessa kan man i så fall snart börja sälja på egen hand.

Det är dock inte ett populärt förslag bland mindre indiska handlare som nu organiserat ett protestmöte. Det för att lyfta fram konsekvenserna för vad ett sådan beslut skulle kunna innebära för landets fysiska handlare.

Källa: Reuters

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!