Ingen tillväxt för Skånska Byggvaror – backade med 12%

Byggmax-gruppen som helhet trotsar dock vädret.

Byggvaruhuset Byggmax rapporterar idag sina siffror för årets andra kvartal. Det är en period som påverkats negativt av kallare väder, och under april och maj så ska hela bygghandeln minskat i Sverige och Norge, rapporterar företaget. Vädret till trots så ökade dock Byggmax-gruppen som helhet sin försäljning med 2,1 procent. Omsättningen landade på 1,78 miljarder med ett rörelseresultat på nära 172 miljoner kronor.

- Vi fortsätter att ta marknadsandelar, och vår e-handel fortsätter bidra positivt till vår tillväxt, kommenterar Mattias Ankarberg, VD på Byggmax Group.

Annons

April var den svagaste månaden

Sedan januari 2016 äger Byggmax även den anrika e-handeln Skånska Byggvaror och även om nätet sägs ha bidragit till tillväxten så var det inte Skånska Byggvarors förtjänst denna gång. Den gamla postorderaktören, som numera också har flera butiker, fick nämligen se sin omsättning minska med över 12 procent, jämfört med andra kvartalet i fjol.

- Skånska Byggvaror’s försäljningsutveckling påverkades negativt av starka jämförelsetal, kallare väder och tidigare minskade investeringar i produktutveckling. April vad den svagaste försäljningsmånaden i kvartalet, konstaterar Mattias Ankarberg.

Fortsatt e-handelsfokus

E-handeln i sig pekas dock inte ut som något problem utan det är ett område där koncernen ska utöka sina satsningar. Bland annat med drive-in butiker som tidigare kommunicerats.

- Fokus framåt är organisk tillväxt baserat på existerande styrkor inom butiksexpansion, e-handel och sortimentsutveckling.

Uppsägningar i Finland

I Finland planerar man dock att stänga upp till fem fysiska butiker för att få bättre lönsamhet i landet. Detta kan resultera i att upp till 30 personer sägs upp. Koncernen i stort fortsätter dock att satsa på e-handel i kombination med fysiska butiker.

- Vi planerar att fortsätta växa med både e-handel och butiker. Vi förväntar oss att nå vårt mål att öppna 8-12 nya butiker under 2017, och har hittills kommunicerat orter för tio nya butiker i år. Detta inkluderar två butiker för att testa ett mindre butiksformat för mindre orter: Mariannelund i juli och Kalix i augusti, meddelar Mattias Ankarberg.

LÄS ÄVEN:
Byggmax bygger ut e-handeln i jakten på lönsamhet

Annons
Annons