Jack Ma avgår som VD för Alibaba Group

Jack Ma, VD för den kinesiska e-handelsjätten Alibaba under de senaste 14 åren kommer att avgå den 10 maj i år. Men den förre engelskläraren kommer troligtvis att fortsätta vara starkt involverad i Alibaba som står inför en större förnyelseprocess.

Jack Ma som varit med sedan starten 1999 kommer att finnas kvar som bolagets styrelseordförande. Hans nya fokus kommer vara talangutveckling av den interna ledningsgruppen, företagets strategiska visioner, och han kommer även att ansvara för företagets sociala insatser. Alibabas nya VD kommer att offentliggöras först när Ma avgår.

– Jag är 48 år. Jag är inte längre ung nog att driva ett så här snabbt växande företag. När jag var 35 var jag energisk och nytänkande. Då hade jag inget att oroa mig för, säger Jack Ma.

Annons

En större omstrukturering

Alibaba har tidigare berättat att de står inför en större omstrukturering där bolaget ska delas upp i 25 mindre affärsenheter. Varje enhet kommer att ledas av en egen chef med syftet att öka flexibiliteten i det ständigt skiftande lokala e-handelslandskapet.

Den nya strukturen ska enligt en talesman för företaget tillåta att ett ungt ledarskap växer fram och utvecklas ytterligare. Alibaba ska nu stå inför en förnyelseprocess där anställda födda på 70- och 80-talet står i kö för att få sin chans att ta tyglarna i bolagets ledningsgrupp.

– Jag vill uppmuntra våra unga ledare att kliva fram för att säkerställa en smidig övergång, nästa generation av Alibaba-människor är bättre rustade att hantera ett ekosystem som vårt. Det här är bara den första av flera rotationer på ledarskapsposter, och förändringar som kommer att ske i framtiden. Alibaba har redan idag förmågan och styrkan för att genomföra ett smidigt arvskifte, säger Jack Ma.

Källor: Bloomberg, TechCrunch
Relaterade nyheter:
Alibaba Group är världens största E-handelsföretag
Alibaba sålde för 3,1 miljarder dollar på ett dygn
 

Under Alibabas första tid, Jack Ma till vänster

 

Jack Ma framför sitt e-handelsteam

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!