Julruschen: Jakten på folk till lagret börjar på våren

Många bemanningsföretag som hyr ut personal till e-handlarna över julen får påbörja rekryteringen flera månader i förväg.

Som Ehandel.se rapporterat tidigare är det många e-handlare som måste vara ute i god tid för att kunna hitta lagerpersonal inför julruschen. Nu instämmer bemanningsföretagen.

- Det stämmer att våra kunder har stora behov av lagerpersonal, många av våra kunder behöver både fyr- och femdubbla sin personalstyrka under det fjärde kvartalet. Planeringen börjar redan under våren, skriver exempelvis Elisabeth Skol, regionchef på Manpower.

Annons

"Dålig idé att jaga samtidigt"

Även flera andra bemanningsföretag vittnar om hur de måste vara ute i god tid för att hitta tillräckligt med logistikpersonal till den kommande julhandeln.

- Att tillsammans med hela övriga branschen ge sig ut och jaga personal vid samma tidpunkt som alla andra visar sig ofta vara en stor utmaning, skriver exempelvis ett företag.

- Vi rekryterar aktivt logistikpersonal hela året, men generellt är trycket större september – Lucia så då lägger vi ut fler platsannonser och är mer aktiva i sociala medier, skriver ett annat.

Upplärningstid kan behövas

Men många bemanningsföretag vet också av erfarenhet att det lönar sig att ha en tät kontakt med företagen och att det ibland behövs en upplärningstid för ny personal. 

- Då vi har god dialog med våra kunder kring detta och av erfarenhet vet ungefär när behoven brukar uppstå, arbetar vi i förebyggande syfte med både rekrytering och planering av detta. Vid dessa perioder krävs mer genomgående planering och analyser för att hela tiden ligga i fas. Är upplärningstiden längre behöver vi vara ute i ännu mer god tid. Dessa kortare behov innebär ofta en chans för nya medarbetare på arbetsmarknaden, många av dessa fortsätter även arbeta för oss efter denna intensiva period, skriver Ranstads presskontakt Maria Uggla.

TIPSA OSS: Har du som e-handlare eller bemanningsföretag bra eller dåliga erfarenheter av lagerbemanningen i julruschen? Hör av dig till oss, vi vill gärna veta hur du löst saken! Mejla till tips@ehandel.se.

NÄSTA DEL: Arbetsförmedlingen om hur de jobbar med att hjälpa företagen att hitta lagerpersonal.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!