Jeff Bezos vill skicka upp miljontals människor i rymden

Amazons grundare Jeff Bezos vill se människor som bor och arbetar i rymden, och han kommer att göra sitt bästa och spendera vad som krävs för att förverkliga drömmen.

Jeff Bezos är en man med stora visioner. Han verkar även ha ett stort intresse för saker som flyger. Förutom att Bezos vill skicka ut e-handelsleveranser med hjälp av drönare, planerar han nu också att skicka ut människor i rymden.

För 15 år sedan grundade Jeff Bezos Blue Origin, ett företag för privata rymdfärder. Igår meddelade han att Blue Origin planerar att bygga egna raketer och skicka upp dem i omloppsbana från Cape Canaveral Air Force Station i Florida.

Annons

– Vad som är unikt med med vår verksamhet i Florida är att vi inte bara ska skjuta upp, utan även bygga raketerna här. Vi planerar att skjuta upp raketer härifrån senare detta årtionde, säger Jeff Bezos.

Allt på en och samma plats

För att lyckas med detta har Blue Orbit byggt en modern anläggning som ska tillverka en flotta av återanvändbara raketer. En stor fördel enligt Bezos då det är enklare att iordningställa dem på plats och helt enkelt slipper transportera de stora raketerna längre sträckor inför uppskjutningar.

I väntan på att på de första uppskjutningarna i Florida kommer Blue Origin att skicka upp betalande kunder i rymden med hjälp av sin raket New Shepard från delstaten Texas. När allt står klart i Florida är planen att skicka upp både bemannade och obemannade farkoster i omloppsbana, och vidare.

– Vår vision för Blue Origin är ganska enkel. Vi vill se miljontals människor som bor och arbetar i rymden. Det kommer att ta lång tid, men det är för ett gott syfte, säger Jeff Bezos.

Annons