Jokkmokk bättre än Stockholm att driva e-handel i?

E-handeln kan rädda jobben på landsbygden, enligt en same på besök i Visby.

Om någon mot förmodan har missat det är politikerveckan i Almedalen nu i full gång och premiärdagen avslutades med att SVT-programmet Opinion Live debatterade klyftan mellan städer och landsbygd.

En av programmets gäster var Juha Niila Stålka, som är same och bor i Stockholm. Han passade på att lyfta e-handel som en stor möjlighet för glesbefolkade områden i landet, och gav dessutom en känga till posthanteringen i storstäderna.

Annons

- Min familj är en av dem som har flyttat upp till Jokkmokk för att det helt enkelt var lättare att driva webbshop där än det var i Stockholm, sade han i programmet.

Problem försvann efter flytt

För Ehandel.se berättar han att när hans familj drev e-handel från en lägenhet i Stockholm var det ständiga problem med logistikföretagens leveranser. Familjen fick sällan tillräckligt med information och det hände ibland att de fick ta turer ut till Västberga för att hämta upp paket.

- Sedan flyttade vi verksamheten till Jokkmokk och då försvann egentligen alla de här problemen, och vi fick genast en mycket mer personlig service, säger han.

Enligt Juhan Niila Stålka kör posten i Jokkmokk gärna ett extra varv för att lämna av paket hos deras företag, och ska de lämna in paket till leverantören är det egentligen bara att “ställa in sin korg” eftersom postföretaget vet vem den är ifrån.

"Det behövs nya idéer"

Inte heller Internetuppkopplingen är enligt Stålka något problem i Jokkmokk, och skulle det mot förmodan uppstå krångel menar han att kommunen är snabb med att komma till undsättning.

Kan e-handeln vara ett sätt att rädda jobben på landsbygden?

- Ja, jag tror verkligen det. Det behövs entreprenörskap och nya idéer och jag tror att e-handeln kan vara en stor del av det.

Eftersom Juhan Niila Stålka, som relativt nyligen fyllde 19 år, inte själv är operativ i sin pappas företag vill han inte gå ut med vad det heter, men berättar att det handlar om ett samiskt design- och formföretag. Företaget har även en fysisk butik men över hälften av intäkterna ska komma från e-handeln.

Annons

Ska du ta en mer aktiv roll i bolaget längre fram?

- Det är inte aktuellt just nu men det är absolut en möjlighet. 

Annons