Jollyroom miljoninvesterar i automatiserad paketsortering

PostNords terminal pallade inte trycket i fjol.

På Jollyroom vill man undvika logistiska problem i julruschen. Därför har man nu investerat 10 miljoner kronor i en egen automatiserad paketsorteringsterminal. Satsningen beräknas förkorta leveranstiderna med upp till två dygn.

Blev för stora för PostNord

Satsningen kommer efter erfarenheter från förra året, då Postnord ska ha felberäknat hur stor kapaciteten var på den terminal som Jollyrrom skickade sina paket via.

Annons

- I julhandeln 2017 skickade vi merparten av våra paket via Postnords Härrydaterminal, utanför Göteborg. Vi skickade godset inom rimliga ramar men Postnord hade felberäknat terminalens kapacitet, vilket resulterade i att stora mängder av paket blev försenade. Våra volymer hade helt enkelt blivit för stora för Härryda att hantera, säger Jollyrooms vd Ole Sauar i ett pressmeddelande.

I år tar Jollyroom alltså saken i egna händer. Den nya anläggningen ska kunna hantera upp till 5000 kolli i timmen och väntas vara i full drift lagom tills julhandeln drar igång.

- Vår nya anläggning gör det möjligt att fylla 25 lastbilar med gods - samtidigt. Dessa kan sedan skickas direkt till strategiskt valda terminaler i Norden. Genom att minimera antalet mellanhänder i logistikkedjan kan vi förkorta leveranstiderna med ett till två dygn för många av våra kunder, berättar företagets logistikchef Cecilia Olsson.

Ska köra direkt till större städer

Även transporterna tar Jollyroom över i egen drift.

- Under årets julhandel börjar vi med direktbilar till de stora orterna i Norden och kommer sedan att utöka antalet sträckor i takt med att volymerna ökar, fortsätter Cecilia Olsson.

Den nya paketsorteringsanläggningen har levererats av SGA Conveyor Systems, som gör skräddarsydda lösningar för att möta e-handelsföretagens behov av intern logistik med större volymer. Från SGA:s sida ska man under de senaste två åren ha sett en kraftig ökning i efterfrågan på just den typen av anläggningar, något som inte förvånar företagets vd Tommy Klasson.

- Det är klart lönsamt för stora e-handlare att själva sortera sitt gods i steg ett, och återbetalningstiden för en investering är ofta relativt kort. Vinsten kommer i form av lägre fraktkostnader och reducerade lönekostnader internt, eftersom färre händer behöver hantera godset, säger han.

"Kommer att fortsätta investera"

Nu ska Jollyroom och SGA dessutom fortsätta att samarbeta även framöver och redan i vinter ska de börja se över hur Jollyrooms inleveransflöden kan effektiviseras ytterligare.

Annons

- Genom investeringen i vår nya anläggning faller en viktig bricka på plats i vårt arbete med att modernisera hela vår logistikkedja. Vi kommer att fortsätta investera löpande i innovativa logistiska lösningar för att säkerställa att Jollyroom behåller sin nummer-ett-position i branschen, avslutar Ole Sauar.

Annons