Jonas Ogvall: Avtalen måste passa verkligheten vi lever i

Om svenska e-handlare ska kunna konkurrera måste kostnaderna för helgarbete sänkas enligt Jonas Ogvall, VD för Svensk Digital Handel.

Flexibla arbetstider och lägre lön för vissa typer av e-handelsjobb är något som diskuterats flitigt under våren. Mathems grundare och VD, Thomas Kull, är en e-handlare som tror att det måste till en förändring för att svensk e-handel ska kunna konkurrera och nu får han medhåll av Jonas Ogvall, VD för Svensk Digital Handel.

I en debattartikel i Borås Tidning skriver Ogvall att Kostnaderna för helgarbete måste sänkas för att behålla konkurrenskraften och jobben inom den svenska e-handeln. Konsumenterna blir allt mer globala och redan idag sker drygt vart femte köp på utländska sajter, en siffra som kan komma att bli ännu högre framöver.

Annons

– Internationell handel är i grunden något positivt, men bara om konkurrensen sker på lika villkor. Och så är inte fallet för våra svenska företag som säljer sina varor och tjänster på nätet, säger Jonas Ogvall.

200 procent dyrare att jobba på helgen

Enligt Ogvall är den digitala handeln i princip bara öppen på veckodagarna då det kostar för mycket med personal som jobbar helger. Något som innebär att beställningar som trillar in i slutet av veckan ofta inte kan packas förrän på måndagen med lång leveranstid och försämrade kundrelationer som följd.

– Fackliga avtal innebär att det kan bli upp till 200 procent dyrare att jobba på helgen, kostnader som konsumenterna naturligtvis inte är beredda att betala extra för, säger Ogvall.

Redan idag finns det ett stort antal utländska aktörer på den svenska marknaden som skickar sina varor från lager utanför Sverige. Och med andra anställnings- och lönevillkor har de en stor konkurrensfördel. Därför vill Ogvall gärna se att lönekostnaderna för helgarbete inte är mycket högre än under veckodagarna.

– Arbetsregler och kollektivavtal borde väl rimligtvis anpassas efter den nya verklighet som vi lever i? Kunderna är vana vid generösa öppettider och att svenska e-handlare ska straffas om kunderna vill handla när helgen är i antågande är ytterst anmärkningsvärt.

Annons