Search
Close this search box.
ANNONS

KO tar Trademax till domstol

KO tar Trademax till domstol
Trademax kampanjer ifrรฅgasรคtts kraftigt av KO
Skรคrmdumpar frรฅn Trademax e-handel april 2017
Michell Grรถnlund

Dela artikeln:

Vill att fรถretaget fรฅr betala 10 miljoner i marknadsstรถrningsavgift fรถr den kontroversiella prissรคttningen pรฅ nรคtet.

ANNONS

I slutet av februari kunde vi berรคtta att Konsumentverket efter att under en tid ha bedrivit ett tillsynsรคrende mot Trademax, nu planerade att vidta rรคttsliga รฅtgรคrder mot fรถretaget. Orsaken var den prissรคttning som anvรคndes i Trademax nรคtbutik, dรคr Konsumentverket menade att fรถretaget felaktigt uppgav att priser som i sjรคlva verket var ordinarie pris, var kampanjpriser eller reapriser.

Anklagas fรถr โ€œfuskpriserโ€ i nรคtbutiken

Detta gjordes genom att Trademax uppgav ett โ€œrekommenderat prisโ€, som sedan jรคmfรถrdes med det satta priset, fรถljt av en upplysning om hur mycket kunden sparade pรฅ kรถpet.ย 

Nu har รคven Konsumentombudsmannen (KO), som รคr en del av myndigheten Konsumentverket, fรฅtt nog av vad de kallar โ€œTrademax fuskpriserโ€. Igรฅr meddelade ombudsmannen att saken nu gรฅr vidare till Patent- och marknadsdomstolen.

โ€œDet รคr systematiskt genomfรถrtโ€

Men KO nรถjer sig inte med att vilja fรถrbjuda Trademax rekommenderade priser, som de menar โ€œverkar vara pรฅhittadeโ€ . De vill ocksรฅ att domstolen utdรถmer en sรฅ kallad marknadsstรถrningsavgift pรฅ 10 miljoner kronor mot fรถretaget.

- Vi ser mycket allvarligt pรฅ fรถretagets marknadsfรถringsmetoder. Det รคr systematiskt genomfรถrt och ett sรคtt att lura i konsumenter att de gรถr fynd. Dรคrfรถr vill vi ocksรฅ att Patent- och marknadsdomstolen markerar genom en hรถg marknadsstรถrningsavgift, sรคger Kristofer Johannesson, processrรฅd pรฅ KO, i ett pressmeddelande.ย 

โ€œAllt ska bortโ€ var ingen utfรถrsรคljning

Myndigheten tar รคven upp en rad exempel pรฅ vad de reagerat pรฅ i Trademax nรคtbutik.

- Fรถretaget pรฅstรฅr till exempel att kunderna sparar 5 700 kronor om de kรถper en matgrupp som fรถretaget sรคger kostat 14 195. Problemet รคr att inget fรถretag nรฅgonsin verkar ha sรฅlt matgruppen fรถr drygt 14 000 kronor. Genom att sรคtta ett fรถr hรถgt rekommenderat pris luras konsumenterna att tro att mรถblerna reas ut och att de gรถr en bra affรคr, skriver KO.

Uttryck som โ€œlagerrensningโ€ och โ€œallt ska bortโ€ ska enligt myndigheten ha anvรคnts utan att det rรถrt sig om nรฅgon total utfรถrsรคljning - eller ens om att nรฅgon stรถrre del av sortimentet sรฅlts till nedsatt pris.

Tidsbegrรคnsad rea ska ha varit fejkad

En annan metodย som Trademax enligt KO ska ha anvรคnt sig av รคr attย pรฅstรฅ att kunderna endast har 24 timmar pรฅ sig att handla innan โ€œkampanjenโ€ รคr slut.

- Pรฅ sajten fanns ett tidur som rรคknade ner; konsumenterna fick intrycket att de mรฅste skynda sig att handla innan kampanjen tog slut. Men nรคr 24 timmar hade gรฅtt bรถrjade tiduret bara om nedrรคkningen, avslutar KO.

Dela artikeln: