”Kameran minsta problemet för leverans med drönare”

Kammarrätten likställer drönare med kameror med kameraövervakning men det är ännu för tidigt att säga om beslutet får konsekvenser för eventuella framtida drönarleveranser, enligt Transportstyrelsen.

För en tid sedan berättade Ehandel.se att det fanns ett antal hinder för drönarleveranser, även om Europa ska arbeta på ett nytt förenklande regelverk. Och nu finns möjligen ytterligare ett hinder.

För någon dag sedan slog kammarrätten nämligen fast att drönare med kameror ska likställas med kameraövervakning, vilket skulle innebära att den som vill fotografera eller filma med en drönare måste söka tillstånd hos Länsstyrelsen. Ärendet hade överklagats till kammarrätten efter ett beslut i förvaltningsrätten som tvärt om tyckte att drönarkameror inte skulle lyda under kameraövervakningslagen. På grund av de olika beskeden är det inte osannolikt att domen överklagas ett steg till, det vill säga till Högsta förvaltningsdomstolen.

Annons

Eftersom domen alltså inte har vunnit laga kraft ännu menar Transportstyrelsen att det inte går att säga om och i så fall hur eventuella drönarleveranser kommer att påverkas.

- Det här beslutet ändrar ingenting eftersom det inte har vunnit laga kraft ännu. Det får det först när Högsta domstolen antingen kommit med en ny dom eller bestämt sig för att inte ta upp ärendet. Men jag tror att den får prövningstillstånd. Det behövs praxis på området, säger Remi Vesvre, ledningsstrateg på Transportsyrelsens sjö- och luftfartsavdelning.

"Åtminstone 5-10 år framåt i tiden"

Tidigare har bland annat Amazon presenterat en drönarmodell som skulle fotografera landningsplatsen i samband med leveransen. Men även om det är möjligt att en lag som skulle förbjuda allmän fotografering med drönare blir verklighet, tror inte Remi Vesvre att det är något som omedelbart skulle påverka några eventuella drönarleveranser.

- För de som vill leverera produkter med drönare skulle jag säga att kameran är det minsta problemet. För att kunna leverera med en farkost som inte har någon förare krävs särskild utrustning och den finns inte ännu, säger han.

- Jag vet att det finns företag som trycker på men för mig är det här som Star Wars. Eller kanske inte Star Wars, men det ligger åtminstone 5-10 år framåt i tiden. Men som sagt, jag tror att domen kommer att överklagas, säger Remi Vesvre.

För närvarande funderar Datainspektionen på om myndigheten ska överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen eller inte. Det var Datainspektionen som överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten.

- Det vore intressant för oss på Datainspektionen att få upp ärendet dit och få deras uttalande, även om vi tycker att kammarrättens dom är välskriven, säger Malin Ricknäs, jurist vid Datainspektionen, till TT.

Annons
Annons